Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kritická situácia vo Venezuele: Útok na opozičného lídra, v uliciach sú vojaci

Líder opozičnej Venezuely Juan Guaidó. Zobraziť galériu (7)
Líder opozičnej Venezuely Juan Guaidó. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara)

CARACAS - Venezuelské bezpečnostné sily zakročili v utorok slzotvorným plynom voči opozičnému lídrovi Juanovi Guaidóovi, ktorý sa nachádzal spolu so skupinou mužov vo vojenských uniformách neďaleko leteckej základne v Caracase. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov.

Venezuelská vláda predtým oznámila, že potláča malý pokus o prevrat zo strany armádnych "zradcov" spolupracujúcich s pravicovými odporcami vlády. Minister informácií Jorge Rodríguez sa tak vyjadril na Twitteri po tom, ako Guaidó vyzval na vojenské povstanie. Urobil tak vo videu, na ktorom bol obklopený ozbrojenými vojakmi na leteckej základni v Caracase. V trojminútovom videu uviedol, že vojaci, ktorí vyšli do ulíc, budú chrániť venezuelskú ústavu. Začala sa posledná fáza plánu na "ukončenie uzurpácie" - zosadenie prezidenta Nicolása Madura, vyhlásil Guaidó, ktorý vyzval Venezuelčanov, aby išli do ulíc s cieľom zvrhnúť Madura.

Chaos vo Venezuele
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Llano, Boris Vergara)

Po boku Guaidóa, ktorého viac ako 50 krajín uznalo za dočasného prezidenta, bol aj známy aktivista Leopoldo López. Ten bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty. Podľa Lópezových slov ho "oslobodili" vojaci podporujúci Guaidóa.

Líder socialistickej strany Diosdado Cabello zľahčil význam tejto rebélie a uviedol, že vo väčšine Caracasu vládne úplný pokoj. Vyzval prívržencov vlády, aby prišli k prezidentskému palácu na obranu Madura pred pokusom o prevrat, ktorý podľa jeho slov podporujú Spojené štáty. Rovnako aj minister obrany Vladimir Padrino López sa na Twitteri vyjadril, že situácia v armádnych kasárňach a základniach je "normálna".

Demonštranti vo Venezuele
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Natascha Pisarenko)

Španielsko varovalo pred "krviprelievaním" vo Venezuele a kolumbijský prezident Iván Duque vyzval vojakov a venezuelský ľud, aby sa postavili na správnu stranu histórie a odmietli diktatúru a Madurovo uchvátenie moci. Kolumbia tiež vyzvala na mimoriadne zasadnutie Limskej skupiny, zoskupenia 13 latinskoamerických krajín a Kanady, aby sa zaoberalo situáciou vo Venezuele.

Hlavní armádni velitelia ubezpečili Madura o svojej lojálnosti

Venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro v utorok vyhlásil, že hlavní armádni velitelia ho ubezpečili o svojej lojálnosti aj napriek výzvam opozičného lídra Juana Guaidóa, aby armáda povstala. "Nervy zo Železa! Hovoril som s veliteľmi všetkých (obranných regiónov a operačných zón), ktorí vyjadrili svoju plnú lojálnosť Ľudu, Ústave a Vlasti," uviedol Maduro podľa agentúry AFP na Twitteri a vyzval na "čo najväčšiu mobilizáciu obyvateľstva s cieľom dosiahnuť víťazstvo mieru".

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vyhlásil, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa podporuje predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Guaidóa v jeho výzve na vojenské povstanie voči prezidentovi Madurovi. Podobne sa vyjadril aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý odkázal Venezuelčanom, ktorí vyšli do ulíc: "Sme s vami!" Pompeo uviedol na Twitteri, že USA "plne podporujú" Guaidóovu výzvu na začiatok Operácie sloboda. Konštatoval, že USA stoja pri venezuelskom ľude "v jeho hľadaní slobody a demokracie". Podľa neho demokracia nemôže byť porazená.

Bolívia a Kuba, kľúčoví spojenci Madura, odsúdili pokus o "štátny prevrat" v jeho krajine. Bolívijský prezident Evo Morales vyzval prostredníctvom Twitteru latinskoamerické vlády, aby "odsúdili štátny prevrat vo Venezuele" a obvinil USA z "vyprovokovania násilia a smrti vo Venezuele". Aj kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez podporil na Twitteri Madura a vyzval USA na "zastavenie útokov na mier".

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval o prebiehajúcom vojenskom povstaní vo Venezuele so svojou Radou bezpečnosti. Putinov hovorca Dmitrij Peskov bez ďalších podrobností uviedol, že sa na jej zasadnutí venovala značná pozornosť správam o pokuse prevrat v tejto krajine.

Rusko obvinilo Guaidóa z podnecovania násilia

Rusko obvinilo v utorok Američanmi podporovaného venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa z podnecovania násilia a vyzvalo na rozhovory medzi znepriatelenými stranami, informovala agentúra AFP.

Chaos vo Venezuele
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Llano, Boris Vergara)

"Radikálna opozícia vo Venezuele sa opäť chopila ťažkopádnych metód konfrontácie... Je dôležité vyhnúť sa nepokojom a krviprelievaniu," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Niet cesty späť, vyhlásil z puču obvinený Guaidó

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, ktorého v utorok obvinila tamojšia vláda z pokusu o prevrat, vyhlásil, že neexistuje cesta späť v snahe zosadiť prezidenta Nicolása Madura. "Teraz je tá chvíľa! Celkovo 24 štátov krajiny sa vydalo na cestu, z ktorej niet návratu, budúcnosť je naša. Ľud a ozbrojené sily sa zjednotili, aby zastavili uzurpáciu," oznámil Guaidó na Twitteri. Citovala ho agentúra AFP.

Do demonštrantov narážali obrnenými vozidlami

Venezuelské bezpečnostné sily narážali v utorok do demonštrantov obrnenými vozidlami. Stalo sa tak pred vojenskou základňou v metropole Caracas. Podľa agentúry AFP niekoľko ľudí utrpelo zranenia. K incidentu došlo pred leteckou základňou La Carlota, kde opozičný líder Juan Guaidó vyzval v utorok na vojenské povstanie.

Chaos vo Venezuele
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Llano, Boris Vergara)

Generálny tajomník OSN António Guterres medzitým vyzval všetky strany konfliktu, aby "zachovali maximálnu zdržanlivosť". Apeloval na "všetky zainteresované strany, aby sa vyhli akémukoľvek násiliu a podnikli okamžité kroky na obnovenie pokoja", uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric. AFP uviedla, že podľa najnovších informácií utrpel jeden vojak strelné zranenie.

Venezuela potlačila pokus o prevrat, vyhlásil minister obrany

Venezuela potlačila pokus o prevrat "priemernej závažnosti", vyhlásil v utorok tamojší minister obrany Vladimir Padrino. Podľa agentúry DPA minister v televíznom vysielaní opísal pokus o prevrat na čele s opozičným lídrom Juanom Guaidóom ako "malý" a" bezvýznamný".

Armáda "okamžite reagovala", zdôraznil Padrino. Približne 80 percent vojakov, ktorí sa na puči zúčastnili, bolo "oklamaných" a stiahli sa na rozkaz svojich veliteľov, dodal minister.

USA do povstania nezasahovali

Spojené štáty nezohrávali žiadnu úlohu pri koordinácii povstania proti prezidentovi Venezuely Nicolásovi Madurovi, vyhlásil v utorok Carlos Vecchio, veľvyslanec venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa vo Washingtone. Vecchio na tlačovej konferencii povedal, ide o "hnutie vedené Venezuelčanmi" a USA do toho nezasahovali. Agentúra AP poznamenala, že USA uznali Guaidóa za legitímneho prezidenta Venezuely a Vecchia za jeho veľvyslanca vo Washingtone.

Chaos vo Venezuele
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Llano, Boris Vergara)

Turecký prezident odsúdil "pokus o štátny prevrat"

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil v utorok "pokus o štátny prevrat" vo Venezuele, informovala agentúra AFP. "Ako krajina, ktorá bojovala proti prevratom a zažila negatívne následky prevratov, odsudzujeme pokus o štátny prevrat vo Venezuele," napísal Erdogan na Twitteri. "Celý svet musí rešpektovať demokratické preferencie ľudí vo Venezuele," dodal turecký prezident.

Turecko je pevným zástancom Madura, ktorý ako prvý svetový líder vyjadril podporu Erdoganovi po pokuse o štátny prevrat v Turecku v júli 2016. Najdramatickejšia bola situácia v Istanbule a Ankare. Počas prevratu prišlo o život 250 ľudí a viac ako 2000 utrpelo zranenia. Zo zosnovania prevratu Turecko obvinilo moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile.
 

Viac o téme: VenezuelaCaracasJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu