Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mike Pompeo navštívil Paraguaj: Ocenil návrat krajiny k demokracii

Mike Pompeo a Luis Castiglioni
Mike Pompeo a Luis Castiglioni (Zdroj: SITA/Jorge Saenz)

ASUNCIÓN - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo rokoval v sobotu s paraguajským prezidentom Mariom Abdom Benítezom. Ide o súčasť Pompeovej cesty po štyroch spojeneckých krajinách Latinskej Ameriky, pričom rozhovory sa zameriavajú prevažne na otázku Venezuely a ekonomický dosah Číny.

Pompeo - prvý šéf americkej diplomacie, ktorý zavítal do Paraguaja od roku 1965 -, vzdal poctu prechodu krajiny k demokracii ako inšpiráciu pre celý región, informovala tlačová agentúra AFP. Pompeo pricestoval do paraguajského hlavného mesta Asunción v piatok neskoro večer miestneho času po tom, ako v čilskej metropole Santiago absolvoval rozhovory s tamojším prezidentom Sebastiánom Piňerom, ktoré sa týkali najmä rozvíjajúcich sa vzťahov jeho krajiny s Pekingom.

V Asuncióne vyzdvihol americký minister podporu Paraguaja pre venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa, za ktorého sa stavajú aj Spojené štáty. Pompeo ocenil tiež úlohu Paraguaja v tzv. limskej skupine pozostávajúcej prevažne z latinskoamerických krajín usilujúcich sa o vyriešenie venezuelskej krízy. "Paraguaj je lídrom v obrane demokracie, a (venezuelského prezidenta Nicolása) Madura nazýva pravým menom - tyranom, ktorý zruinoval svoju krajinu," vyhlásil Pompeo v Asuncióne. Samotný Paraguaj zažil v rokoch 1954-89 diktatúru Alfreda Stroessnera, najdlhšiu v moderných dejinách Južnej Ameriky.

Pompeo diskutoval s Abdom Benítezom aj o záväzkoch Paraguaja bojovať proti terorizmu, pašovaniu drog a medzinárodnému zločinu v regióne známom ako trojhraničné územie, ktoré krajina zdieľa s Argentínou a Brazíliou. Pompeo bude pokračovať v ceste návštevou Peru a Kolumbie. V peruánskom hlavnom meste Lima ho čaká stretnutie s peruánskym prezidentom Martínom Vizcarrom a svojím tamojším náprotivkom Néstorom Popoliziom.

Vyvrcholením jeho latinskoamerického turné bude v nedeľu krátka zastávka v kolumbijskom meste Cúcuta ležiacom pri venezuelských hraniciach, kde sa Pompeo stretne s utečencami. Na čele všetkých štyroch krajín stoja pravicoví alebo stredopravicoví lídri priaznivo naklonení nekompromisnému postoju USA voči Madurovi.

Viac o téme: Návšteva ParaguajMike PompeoMario Abdo Benítez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu