Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Všetko sa na dobré obracia: Krajina obrátená hore nohami dostane injekciu v podobe pomoci

Demonštranti vo Venezuele Zobraziť galériu (3)
Demonštranti vo Venezuele (Zdroj: SITA/AP/Natascha Pisarenko)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro po utorkovom stretnutí so šéfom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) uviedol, že jeho krajina je pripravená prijať medzinárodnú pomoc. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Potvrdzujeme našu pripravenosť zriadiť mechanizmus spolupráce pre medzinárodnú pomoc a podporu," napísal Maduro na sociálnej sieti Twitter. Prezident, ktorý popiera, že súčasnú situáciu vo Venezule možno označiť za humanitárnu krízu, po zmienenom stretnutí vo venezuelskej metropole Caracas zopakoval, že spolupráca s MVČK by mala rešpektovať "venezuelský právny poriadok". 

Demonštranti vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Natascha Pisarenko)

Delegácia Medzinárodného výboru Červeného kríža na čele s jej prezidentom Petrom Maurerom prišla do tejto juhoamerickej krajiny v sobotu a návštevu plánuje ukončiť v stredu. Medzinárodný výbor Červeného kríža vo svojom piatkovom vyhlásení uviedol, že "je znepokojený vážnym vplyvom súčasnej situácie na Venezuelčanov, najmä na tých, ktorí nemajú prístup k základným službám". 

Demonštranti vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Natascha Pisarenko)

Venezuelčania trpia následkami politickej a hospodárskej krízy vo svojej krajine. Tá spôsobuje prudký pokles dostupnosti základných tovarov a služieb vrátane dodávok elektriny. Podľa Organizácie Spojených národov potrebuje naliehavú pomoc vo Venezuele takmer štvrtina z 30 miliónov jej obyvateľov. Podľa OSN trpí v krajine podvýživou 3,7 milióna ľudí a najmenej 22 percent detí mladších než päť rokov chronickou podvýživou. 

Viac o téme: PomocVenezuelaČervený krížNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu