Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Kamerune potrebuje humanitárnu pomoc 4,3 milióna ľudí: Viac ako polovica sú deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - V Kamerune potrebuje humanitárnu pomoc 4,3 milióna ľudí, čo je o 30 percent viac ako minulý rok. Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Mark Lowcock v pondelok uviedol, že každý šiesty obyvateľ krajiny potrebuje pomoc, pričom viac ako polovica z toho sú deti.

Krajina je rozdelená ešte z čias európskeho kolonializmu na francúzsky a anglicky hovoriace oblasti. Anglicky hovoriaci separatisti na severozápade a juhozápade krajiny tvrdia, že ich vláda prevažne francúzsky hovoriaceho štátu zanedbáva. Prezident Paul Biya, ktorý je pri moci od roku 1982, považuje separatistov za teroristov. Konflikty ozbrojených skupín s vládnymi zložkami si vyžiadali už stovky mŕtvych.

Lowcock uviedol, že situácia na severozápade a juhozápade Kamerunu sa zhoršila a "súčasná kríza je horšia ako kedykoľvek predtým". Vlani v spomínaných oblastiach potrebovalo humanitárnu pomoc približne 160-tisíc ľudí, pričom v súčasnosti je to vyše 1,3 milióna. Pol milióna obyvateľov opustilo svoje domovy, pričom tisíce domov a celé dediny v rámci týchto dvoch oblastí sú zničené v dôsledku bojov.

Krajina na východe a severe hostí viac ako 270-tisíc utečencov zo Stredoafrickej republiky. V regióne Ďaleký sever potrebuje "okamžitú pomoc" približne 1,9 milióna ľudí, medzi nimi je aj stotisíc migrantov z Nigérie.

Lowcock potvrdil, že OSN a mimovládne organizácie potrebujú na riešenie situácie v Kamerune 299 miliónov dolárov (v prepočte približne 266 miliónov eur). Doteraz sa im podarilo získať 38 miliónov dolárov (zhruba 33,8 milióna eur).

Viac o téme: VarovanieHumanitárna pomocOSNKamerun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu