Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet má obrovský problém, sú ním ľudia: Hrozila nám ďalšia príšerná katastrofa

Maryland Zobraziť galériu (2)
Maryland (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Američan údajne inšpirovaný extrémistickou organizáciou Daeš ukradol nákladnú dodávku a plánoval s ňou vraziť do davu ľudí pri komplexe kasín. V pondelok o tom informovali predstavitelia americkej justície, ktorých citovali tlačové agentúry AFP a AP.

Polícia zatkla 28-ročného počítačového inžiniera Rondella Henryho 28. marca v komplexe s názvom National Harbor v štáte Maryland južne od hlavného mesta Washington D.C. za krádež dodávky spoločnosti U-Haul.

Ako však vyplynulo z tvrdení ministerstva spravodlivosti uvedených v súdnych dokumentoch, Henry pri následných vypočúvaniach prezradil, že plánoval "podniknúť útok vozidlom, podobný útoku nákladným autom vo francúzskom letovisku Nice v roku 2016, ku ktorému sa prihlásil Daeš".

V prísažnom vyhlásení odovzdanom súdu sa ďalej píše, že muž vyšetrovateľom povedal, že chcel spôsobiť "rovnakú paniku a chaos, aké nastali vo Francúzsku". Podľa tohto vyhlásenia Henry odcudzil dodávku 26. marca a nasledujúci deň sa na nej vozil po viacerých miestach v oblasti hlavného mesta Washington, vrátane Dullesovho medzinárodného letiska, a hľadal cieľ svojho útoku.

Rondell Henry
Zobraziť galériu (2)
Rondell Henry  (Zdroj: Montgomery County Department of Police)

V tom čase ho jeho rodina v meste Germantown v štáte Maryland severne od Washingtonu D.C. nahlásila ako nezvestného a vyjadrila obavy nad jeho "fyzickým a emocionálnym stavom". Nakoniec sa muž odviezol do National Harbor, komplexu s kasínami, konferenčnými sálami a hotelmi v blízkosti Washingtonu D.C., ale údajne zistil, že v tom čase sú tam malé davy ľudí.

Vlámal sa preto na loď a prespal tam noc; nasledujúce ráno ho pri návrate k ukradnutej dodávke zatkli. Vyhlásenia v súdnych dokumentoch naznačujú, že polícia začala Henryho podozrievať z plánovania útoku, až keď ho zatkla a vypočula.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Henrymu hrozí maximálny trest desať rokov väzenia pre obvinenie z prevozu ukradnutého vozidla z jedného štátu do druhého. Prokuratúra podľa očakávania predloží súdu aj ďalšie dôkazy, ktoré umožnia obžalobu zahŕňajúcu aj iné obvinenia. Nie je jasné, či sa budú týkať terorizmu.

Viac o téme: útok WashingtonMarylandDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu