Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý teroristický útok Daeš v Európe: FOTO Chladnokrvný Mehdi strieľal odzadu, verdikt súdu

Na archívnej snímke z 12. júna 2014 na umeleckej skeči je Mehdi Nemmouche ako stojí pri policajtovi na súde Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke z 12. júna 2014 na umeleckej skeči je Mehdi Nemmouche ako stojí pri policajtovi na súde (Zdroj: TASR/AP Photo/Benoit P., File)

BRUSEL - Francúzskeho džihádistu Mehdiho Nemmoucha, ktorý pri teroristickom útoku v bruselskom Židovskom múzeu zastrelil štyroch ľudí, odsúdil bruselský súd v noci na utorok na doživotný trest odňatia slobody. Informovala o tom agentúra AFP.

Súd uznal minulý týždeň Nemmoucha (33) za vinného zo štyroch vrážd s teroristickým úmyslom. Spáchal ich 24. mája 2014 po tom, ako sa vrátil z bojísk v Sýrii. Spolupáchateľa útoku, francúzskeho občana Nacera Bendrera (30), ktorý poskytol atentátnikovi vraždiace zbrane, odsúdili na 15 rokov väzenia.

Prvý teroristický útok Daeš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Christophe Licoppe, Pool Photo via AP)

Doživotie žiadala pre Nemmoucha v pondelok aj generálna prokuratúra. Prokurátor Yves Moreau ho vo svojej reči označil za "zbabelca" a "psychopata", ktorý si nezaslúži žiadnu zhovievavosť. Vyzval súdnu porotu, aby zvážila "chladnokrvnosť" Nemmoucha v dobe útoku na múzeum, riziká jeho recidívy, nebezpečenstvo, ktoré predstavuje pre spoločnosť, a tiež "zbabelosť", ktorú preukázal počas súdneho konania.

"Áno, pán Mehdi Nemmouche, ste zbabelec. Zabíjali ste ľudí tým, že ste strieľali zozadu, bez akéhokoľvek rizika, len pre vaše potešenie. Neboli ste dokonca schopný prijať zodpovednosť za vaše kroky," uviedol Moreau.

Džihádista Mehdi Nemmouch strieľal pri prvom teroristickom útoku v Európe
Zobraziť galériu (3)
Džihádista Mehdi Nemmouch strieľal pri prvom teroristickom útoku v Európe  (Zdroj: TASR/AP Photo/Belgian Federal Police, File)

Obeťami streľby v Židovskom múzeu sa stal manželský pár z Izraela Emanuel a Miriam Rivovci (54 a 53 rokov), francúzska dôchodkyňa Dominique Sabrierová (66), ktorá pracovala ako dobrovoľníčka v múzeu a mladý Belgičan Alexandre Strens (25). Agentúra DPA pripomína, že išlo o prvý útok v Európe pripisovaný teroristickej skupine Daeš. Nemmoucha zatkli týždeň po čine vo francúzskom Marseille a vydali ho do Belgicka.

Viac o téme: Teroristický útokŽidovské múzeumDaešMehdi Nemmouch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu