Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Raketový útok militantov z pásma Gazy: FOTO Zasiahnutý Izrael, Netanjahu sľubuje ráznu odvetu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu skráti v reakcii na pondelkový raketový útok militantov z pásma Gazy návštevu Spojených štátov, píše agentúra AP.

Netanjahu označil pondelkový útok, pri ktorom bol zasiahnutý obytný dom v strednej časti Izraela a šesť osôb utrpelo zranenia, za "kriminálny", pričom sľúbil rázne odvetné opatrenia. Predseda vlády židovského štátu v tejto súvislosti ďalej uviedol, že sa vráti do Izraela hneď po pondelkovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. 

Raketový útok militantov z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Obyvateľov v oblasti Šaron zobudili v skorých ranných hodinách varovné sirény, na čo sa ozval silný výbuch. Izraelská armáda uviedla, že išlo o raketu vypálenú z pásma Gazy - územia ovládaného palestínskym militantným hnutím Hamas.

Záchranná služba po útoku ošetrila šesť ľudí. Jedna zo zranených osôb, identifikovaná ako 50-ročná žena, utrpela stredne ťažké poranenia. Zvyšných päť ľudí vrátane jedného dieťaťa bolo zranených ľahko.

Raketový útok militantov z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Najnovší útok z pásma Gazy nasledoval desať dní po tom, ako militanti z tohto územia vypálili rakety smerom k izraelskej obchodnej metropole Tel Aviv. Izraelská armáda vtedy podnikla odvetné útoky, v oblasti však zavládol opäť pokoj, keď vodcovia Hamasu ubezpečili, že rakety boli vypálené nedopatrením. K zodpovednosti za pondelkový raketový útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Izraelská armáda obvinila z raketového útoku hnutie Hamas

Militantné hnutie Hamas obvinila izraelská armáda z raketového útoku, pri ktorom bol v pondelok zasiahnutý obytný dom v strednej časti Izraela a šesť osôb utrpelo zranenia. Predstavitelia izraelských ozbrojených síl zároveň ohlásili posilnenie vojenskej prítomnosti v okolí Hamasom kontrolovaného pásma Gazy, píše agentúra AFP.

"Raketa bola vypálená z jednej z pozícii Hamasu v oblasti mesta Rafah," vyhlásil v súvislosti s útokom hovorca izraelskej armády, brigádny generál Ronen Manelis. Rezort obrany na Twitteri tiež oznámil, že do oblasti okolo pásma Gazy vyšle dodatočné dve vojenské brigády, pričom uskutočňuje aj čiastočnú mobilizáciu záložníkov. Tento incident vyvolal podľa AFP obavy z eskalácie násilia medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a hnutím Hamas krátko pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa v židovskom štáte mali konať už 9. apríla.

Hnutie Hamas obvinenia popiera

Predstaviteľ militantného hnutia Hamas poprel obvinenie zo strany Izraela, že je zodpovedné za pondelkový raketový útok, pri ktorom bol zasiahnutý obytný dom v strednej časti židovského štátu a sedem osôb utrpelo zranenia. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil tvrdú odvetu a skráti návštevu Spojených štátov.

"Nikto z hnutí odporu vrátane Hamasu nemá záujem na odpaľovaní rakiet z pásma Gazy smerom na nepriateľa," povedal predstaviteľ Hamasu pre agentúru AFP po podmienkou anonymity. Dodal, že rovnaký odkaz doručili Egyptu, ktorý je sprostredkovateľom medzi Izraelom a Hamasom.

Viac o téme: Raketový útokIzraelBenjamin NetanjahuPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu