Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvavý útok na mešity na Novom Zélande: Najmladšia obeť mala tri roky, zoznam nie je konečný

Trúchliaci za obeťami pri improvizovanom pamätnom mieste. Zobraziť galériu (4)
Trúchliaci za obeťami pri improvizovanom pamätnom mieste. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

CHRISTCHURCH - Pri piatkovom teroristickom útoku na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch zahynuli ľudia vo veku od troch do 77 rokov. Medzi osobami zastrelenými útočníkom sú najmenej štyri ženy.

 

Hrozné svedectvá z masakru: VIDEO Všade som videl mŕtvych, ľudia nám umierali pred očami

 

Vyplýva to zo zoznamu obetí, ktorý koloval medzi pozostalými, uviedla v noci na nedeľu tlačová agentúra AFP. Zoznam je podľa nej zatiaľ neúplný a podrobnosti úrady verejne nepotvrdili. Napriek tomu dokumentuje medzinárodný rozmer tejto tragédie, keďže sa v ňom nachádzajú osoby pochádzajúce z rôznych častí moslimského sveta alebo zástupcovia dvoch generácií danej rodiny.

Celkový počet potvrdených obetí na životoch stúpol v sobotu na 50 po tom, ako v jednej z mešít, ktoré boli terčom útoku, našli ďalšie telo. Vo viacerých nemocniciach sa stále nachádzalo 36 ľudí, ktorí utrpeli sčasti ťažké zranenia. Dve osoby sa naďalej nachádzali v ohrození života, uviedla agentúra DPA.

Mešita Masjid Al Noor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Spomínaný zoznam obetí na životoch obsahuje mená 44 mužov a štyroch žien. Údaje o dvoch usmrtených osobách tak zatiaľ chýbajú. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že zoznam je zatiaľ neformálny a "zostane taký dovtedy, kým nebude zavŕšená formálna identifikácia obetí".

Krvavý útok na mešity
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Z útoku strelnou zbraňou je podozrivý 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant, ktorý čelí obvineniu z vraždy. Polícia v súčasnosti vychádza z predpokladu, že ide o jediného páchateľa. Ďalšie dve osoby, ktoré boli zadržané v piatok, zrejme s týmto útokom nemajú nič spoločné.

Tarrant, ktorý sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, sa doposiaľ nenachádzal na žiadnom zozname osôb sledovaných bezpečnostnými službami. V prípade usvedčenia z mnohonásobnej vraždy mu hrozí doživotné väzenie.

Zvrátený manifest prišiel aj premiérke

Manifest, ktorý zverejnil predpokladaný páchateľ piatkového útoku na mešity v novozélandskom meste Christchurch, bol doručený aj kancelárii novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej. Dokument prijala iba niekoľko minút pred samotnou masakrou, ktorá si vyžiadala 50 obetí na životoch, uviedla v nedeľu tlačová agentúra AFP.

"Bola som jedným z vyše 30 adresátov manifestu, ktorý bol odoslaný deväť minút pred tým, ako sa odohral tento útok," povedala pred novinármi samotná Ardernová. "Neobsahoval miesto, neobsahoval špecifické podrobnosti," dodala premiérka s tým, že dokument bol v priebehu dvoch minút preposlaný bezpečnostným zložkám.

Policajti pri mešite Masjid
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Polícia už skôr potvrdila, že predpokladaný páchateľ krátko pred útokom zaslal premiérke e-mailovú správu so spomínaným manifestom. Muž identifikovaný ako 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant ho zverejnil aj na sociálnych sieťach, zatiaľ čo útok bol vysielaný na internete v priamom prenose.

Noviny New Zealand Herald uviedli vo svojom nedeľnom vydaní, že adresátov spomínaného e-mailu bolo až zhruba 70. Vládny hovorca sa v článku vyjadril, že "nebola žiadna možnosť" útočníka zastaviť.
 

Viac o téme: útok ChristchurchMešityBrenton Tarrant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu