Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komplikácie s boeingom, ktorý nesmie lietať: Odhalili ďalší problém kritický pre bezpečnosť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Mulugeta Ayene)

WASHINGTON - Americká spoločnosť Boeing má ďalší softvérový problém so strojom 737 MAX, ktorý po marcovej nehode v Etiópii nesmie lietať. Boeing komplikáciu, ktorá sa týka riadenia vztlakových klapiek, považuje za "relatívne drobnú", nemenovaní činitelia citovaní denníkom The Washington Post ju ale hodnotia ako kritickú pre letovú bezpečnosť. Doteraz Boeing zápasil so softvérovým problémom stabilizačného systému MCAS, ktorý etiópski vyšetrovatelia označujú za jeden z faktorov tragédie.

Zvrat vo vyšetrovaní pádu boeingu v Etiópii: Čierne skrinky odhalili novú príčinu tragédie

Objavenie nového problému podľa denníka Financial Times vysvetľuje, prečo sa začiatkom týždňa Boeing rozhodol odložiť odovzdanie opravy na posúdenie americkému Federálnemu úradu pre letectvo (FAA). Už na konci marca spoločnosť oznámila, že softvérovú opravu MCAS dokončila.

Komplikácie s boeingom, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

V pondelok výrobca lietadiel a FAA oznámili, že dlho očakávaná oprava bude predložená k previerke v nadchádzajúcich týždňoch. Najnovšie ale Boeing oznámil, že softvérovú aktualizáciu upravuje, aby sa predišlo možným budúcim nehodám. V rámci tohto procesu, ako spoločnosť tvrdí, bol problém odhalený. Programovú chybu považuje Boeing za relatívne drobnú a uviedol, že už má problém vyriešený.

VIDEO Šéf Boeingu prvýkrát priznal príčinu pádu lietadla v Etiópii: Rodiny obetí podávajú žaloby

Nemenovaný činiteľ oboznámený s vyšetrovaním, ktorého denník The Washington Post citoval, vyhlásil, že softvér Boeingu bude čakať hĺbková kontrola, aby sa v budúcnosti predišlo odhaleniu ďalšieho problému.

Komplikácie s boeingom, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

Na vylepšení softvéru stabilizačného systému MCAS svojho najrýchlejšie predávaného stroja začal Boeing pracovať po minuloročnej októbrovej nehode 737 MAX spoločnosti Lion Air v Indonézii. Lietadlo vtedy spadlo do Jávskeho mora a zahynulo pritom všetkých 189 ľudí na palube. Podobné okolnosti sprevádzali aj marcovú katastrofu rovnakého typu lietadla leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines. To sa zrútilo krátko po štarte z Addis Abeby, nehodu nikto zo 157 ľudí neprežil.

Viac o téme: NehodaAddis AbebaBoeing 737 MAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu