Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Guaidóa zbavili imunity: Tisíce Venezuelčanov uteká, prenikli cez barikády na hraniciach

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP/Natacha Pisarenko)

CARACAS - Ústavodarné zhromaždenie vo Venezuele zbavilo imunity opozičného lídra Juana Guaidóa. Môžu ho tak stíhať za zločiny, ktorých sa údajne dopustil s cieľom zvrhnúť prezidenta Nicolása Madura.

Toto rozhodnutie umožňuje zatknutie politika za porušenie ústavy, keďže sa vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidóa podporuje viac ako 50 krajín, vrátane Spojených štátov. Zatiaľ nie je jasné, či vláda zakročí proti opozičnému lídrovi. Guaidó označuje najvyšší súd aj Ústavodarné zhromaždenie ovládané Madurovými stúpencami za nelegitímne a pokračuje vo výzvach na prezidentovo zvrhnutie.

Prebrodili pohraničnú rieku

Tisícky Venezuelčanov v utorok prenikli cez barikády na hraniciach s Kolumbiou, oznámil migračný úrad v Bogote, ktorý zároveň varoval, že za prípadné problémy vyvodí zodpovednosť voči venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Informovala o tom agentúra Reuters. Venezuelčania sa podľa Reuters prebrodili cez rieku Tachura do pohraničného kolumbijského mesta Cúcuta s cieľom zaobstarať si potraviny a lieky a nájsť si prácu. V predošlých dňoch im to znemožnili prívalové dažde.

Maduro vo februári nariadil blokádu cezhraničného mosta, ktorý spája obe krajiny, s cieľom zabrániť úsiliu USA dopraviť do Venezuely zmietanej krízou stovky ton humanitárnej pomoci. "Uzurpátor moci Maduro je zodpovedný za všetko, čo sa môže stať obyvateľom, ktorí prechádzajú medzi krajinami," povedal riaditeľ kolumbijského migračného úradu Christian Krüger. Milióny Venezuelčanov ušli do Kolumbie, aby sa vyhli nedostatku potravín a liekov vo svojej krajine. Snažia sa nájsť si prácu a dostať sa do ďalších krajín Latinskej Ameriky.

Viac o téme: VenezuelaCaracasNicolás MaduroJuan GuaidóZbavenie imunity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu