Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najdôležitejšie hlasovanie o brexite: Ak poslanci schvália dohodu, Mayová končí

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú v stredu o 20.00 h SEČ hlasovať o ôsmich poslaneckých návrhoch týkajúcich sa alternatív odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Pôjde o indikatívne hlasovanie, ktoré nie je pre vládu záväzné.

Poslanci britského parlamentu v pondelok tesnou väčšinou 27 hlasov schválili návrh, podľa ktorého budú v stredu hlasovať o alternatívach k dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Takýto postup, že poslanci zoberú parlamentnú agendu do vlastných rúk, je neobvyklý a došlo k nemu po viac ako 100 rokoch.

Z pôvodne 16 poslaneckých návrhov vybral predseda Dolnej snemovne osem. Hlasovať sa bude o:
     
1. návrhu na odchod Británie z EU bez dohody 12. apríla
2. návrhu na usporiadanie obchodných vzťahov medzi EÚ a Britániou tak, ako je to v prípade Nórska (spoločný trh 2.0)
3. návrhu na zotrvanie Európskom hospodárskom priestore a Európskom združení voľného obchodu bez colnej únie
4. návrhu na odchod z EÚ pri zachovaní colnej únie
5. návrhu na permanentné zotrvanie Británie v colnej únii
6. návrhu na zrušenie brexitu v prípade, že poslanci neschvália dohodu o odchode Británie z EÚ najneskôr jeden deň pred stanoveným dátumom, teda 22. mája
7. návrhu, že o akejkoľvek dohode o brexite musia v druhom "potvrdzovacom" referende rozhodnúť voliči
8. návrhu, že ak nedôjde k uzavretiu dohody o brexite, treba sa usilovať o dosiahnutie "stabilizačnej" dohody s EÚ a zároveň rokovať o obchodnej dohode.

Najdôležitejšie hlasovanie o brexite:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak dohoda prejde, Mayová končí

Britská premiérka Theresa Mayová odstúpi zo svojej funkcie, ak poslanci schvália návrh dohody o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom uzavrela jej vláda. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje. Túto informáciu následne potvrdil samotný úrad premiérky na Downing Street.

Podľa BBC Mayová tiež povedala, že v druhej fáze rokovaní s EÚ o novom usporiadaní vzťahov s Bruselom už nebude stáť na čele britskej vlády. "Viem, že tu pred druhou fázou rokovaní o brexite existuje dopyt po novom prístupe — novom vedení —, a ja tomu nechcem stáť v ceste. Som pripravená skončiť vo funkcii skôr, ako som plánovala, aby som urobila to, čo prospeje tejto krajine a našej (Konzervatívnej) strane," povedala v stredu Mayová v prejave pred Výborom 1922 zloženom z konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne, ktorí nie sú členmi vlády.

Najdôležitejšie hlasovanie o brexite:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

"Žiadam všetkých v tejto miestnosti, aby túto dohodu podporili, nech môžeme uskutočniť svoju historickú povinnosť — splniť rozhodnutie britského ľudu a opustiť Európsku úniu hladko a usporiadane," konštatovala Mayová. 

Briti si myslia, že o dohode by malo rozhodnúť referendum

Britská verejnosť nepodporuje žiadnu dohodu o odchode Británie z EÚ, ale je presvedčená, že o akejkoľvek dohode by mali rozhodnúť občania v referende. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v stredu uskutočnila spoločnosť Sky Data. Prieskum bol zverejnený len niekoľko minút po tom, čo britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že ak poslanci Dolnej snemovne parlamentu na tretí pokus schvália jej dohodu o brexite, odíde zo svojej funkcie. Prieskum sa zároveň uskutočnil v čase, keď poslanci Dolnej snemovne začali indikatívne hlasovanie o ôsmich návrhoch alternatívneho prístupu k odchodu Británie z EÚ.

Briti sú podľa prieskumu presvedčení, že poslanci by mali súhlasiť s návrhom, že o akejkoľvek dohode by pred jej schválením v parlamente mali rozhodnúť občania v referende, za čo sa vyslovilo 40 percent opýtaných, proti  bolo 35 percent. Ide o jediný z ôsmich návrhov, ktorý by verejnosť odporučila poslancom schváliť.

Vo všetkých ostaných prípadoch vrátane návrhu na odchod Británie z EÚ bez dohody 12. apríla či návrhu na odchod z EÚ pri zachovaní colnej únie a návrhu na zrušenie brexitu sa väčšina respondentov vyslovila proti. V tomto prípade by za zrušenie brexitu bolo 37 percent opýtaných, pričom 41 percent si želá v brexite pokračovať.

Za odchod Británie z EÚ podľa dohody, ktorú s Bruselom uzavrela vláda premiérky Mayovej, sa v prieskume vyslovilo len 26 percent respondentov. Až 42 percent si myslí, že by ju parlament mal odmietnuť. Táto dohoda, ktorú poslanci už dvakrát odmietli, však nebola súčasťou stredajšieho indikatívneho hlasovania. Prieskum sa uskutočnil 27. marca na vzorke 1005 dospelých respondentov.

Viac o téme: HlasovanieLondýnVeľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu