Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšie komplikácie boeingu s 256 cestujúcimi na palube: Z kokpitu vychádzal dym

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NOUMÉA - Po správach o dyme vychádzajúcom z kokpitu presmerovali v pondelok lietadlo Boeing 787-900 spoločnosti United Airlines na Novú Kaledóniu, francúzske zámorské územie v Tichom oceáne. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

Americké lietadlo s 256 cestujúcimi na palube, ktoré smerovalo z austrálskeho Melbourne do kalifornského Los Angeles, pristálo bezpečne na letisku La Tontouta v novokaledónskom hlavnom meste Nouméa. "Pasažieri vystupujú (z boeingu) pokojne," uviedol predstaviteľ miestnej obchodnej komory, ktorá letisko prevádzkuje.

Havária lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, pri ktorej 20. marca zahynulo 157 ľudí vrátane štyroch Slovákov, viedla k zastaveniu používania lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 po celom svete. Stroj rovnakého typu spoločnosti Lion Air sa zrútil aj vlani v októbri v Indonézii, kde prišlo o život 189 ľudí, čo vyvolalo otázky v súvislosti s overovaním bezpečnosti modelu 737 MAX 8.

Webová stránka Nouvelles-Caledoniennes informovala, že v kabíne lietadla United Airlines automaticky vypadli kyslíkové masky. Miestna rozhlasová stanica RRB uviedla, že nikto neutrpel zranenia, pričom všetci cestujúci strávia noc v meste Nouméa, 2700 kilometrov severovýchode od Melbourne.

American Airlines pre problémy Boeingu ruší lety

Najväčší americký letecký prepravca American Airlines po tragických haváriách lietadla Boeing 737 Max 8 počas nasledujúcich štyroch týždňov zruší veľký počet plánovaných letov. Spoločnosť o tom informovala v nedeľu. Rozhodnutie znamená, že v období do 24. apríla odpadne každý deň asi 90 plánovaných letov. Aerolinky rušia lety v čase, kedy sa vyšetrovatelia usilujú zistiť príčinu nedávnej havárie lietadla 737 Max 8 v Etiópii. American Airlines majú vo svojej flotile 24 lietadiel Boeing 737 Max 8.

Hoci zatiaľ neexistuje definitívny dôkaz, že medzi haváriami strojov spoločností Ethiopian Airlines a Lion Air je súvislosť, francúzski experti analyzujúci údaje z čiernej skrinky letu Ethiopian Airlines uviedli, že úvodné vyšetrovanie poukazuje na "jasné podobnosti". Vyšetrovatelia plánujú zverejniť predbežnú správu o havárii lietadla Ethiopian Airlines do polovice apríla. Prevádzku lietadiel typu Boeing 737 MAX 8 vo svojom vzdušnom priestore už pozastavili alebo zakázali desiatky krajín vrátane celej Európskej únie a Spojených štátov.

Viac o téme: DymLietadloKokpitUnited AirlinesBoeing 787-900
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu