Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boeing po dvoch tragických nehodách: Predstavili zmeny v systéme na ovládanie letu

Na snímke technici kompletizujú nové lietadlo Boeing 737 Max 8 v závode americkej spoločnosti Boeing v Rentone v štáte Washington
Na snímke technici kompletizujú nové lietadlo Boeing 737 Max 8 v závode americkej spoločnosti Boeing v Rentone v štáte Washington (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

RENTON - Americká spoločnosť Boeing sa zaviazala, že urobí všetko, čo je v jej silách, aby v budúcnosti zabránila podobným leteckým haváriám, aké sa stali v posledných mesiacoch v Etiópii a pri pobreží Indonézie. V stredu to vyhlásil Mike Sinnett, predstaviteľ spoločnosti Boeing vyrábajúcej lietadlá, keď predstavoval vylepšenie letového softvéru v strojoch typu 737 MAX, ktorých lety museli pozastaviť.

Pri oboch nehodách zahynulo celkovo takmer 350 ľudí vrátane štyroch Slovákov. Povesť spoločnosti bola vážne ohrozená, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Urobíme všetko, čo sa len dá, aby sme zaistili, že podobné nehody sa už znova nestanú," povedal novinárom Sinnett, viceprezident Boeingu pre stratégiu výroby.

Boeing zvolal v stredu stovky pilotov a novinárov do svojej obrovskej továrne v meste Renton v americkom štáte Washington, kde predstavil nápravu letového softvéru vo svojich strojoch typu 737 MAX. Práve ich softvéru na ovládanie letu sa pripisuje vina za posledné dve spomínané letecké katastrofy. Boeing urobil zmeny v systéme letovej stabilizácie, označovanom aj ako systém MCAS.

Sinnett informoval, že nainštalovať aktualizovaný softvér bude trvať iba približne hodinu a môžu s tým začať hneď, ako regulačný úrad tieto zmeny v softvéri schváli. Vylepšenie podľa Sinnetta predstavili "po mesiacoch testovania a po stovkách hodín" práce.

Viac o téme: Pád lietadlaWashingtonBoeingSpojené štátyBoeing 737 Max 8Renton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu