Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Británii to vrie: Armáda v pohotovosti, poslanci v ohrození, petícia za zrušenie brexitu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN – Britská armáda zriadila v protijadrovom kryte pod sídlom ministerstva obrany štáb, ktorého úlohou je príprava na tzv. neriadený brexit. Operácia Redfold sa začne, ak Británia opustí EÚ bez dohody a vláda bude potrebovať armádu. Britskí poslanci sa nemajú vonku pohybovať sami.

Podľa servera Sky News používali protijadrový kryt Pindar hlboko pod zemou ozbrojené sily v čase vojny a pri prírodných katastrofách, napríklad záplavách. V krajine je teraz v pohotovosti asi 3 500 vojakov, ktorí majú pomôcť pri realizácii vládnych krízových plánov. Takzvanú operáciu Redfold spustili na začiatku týždňa. Vojaci môžu byť potrební napríklad pri preprave potravín, pohonných hmôt a ďalších základných potrieb po Spojenom kráľovstve. Podľa servera Sky News je dvesto členov armády pripravených jazdiť s palivovými cisternami k čerpacím staniciam.

Armáda je v pohotovosti.
Zobraziť galériu (2)
Armáda je v pohotovosti.
Podpredseda britského parlamentu Lindsay Hoyle odporúčal poslancom, aby po meste chodili v skupinkách a nejazdili vlastným autom, radšej taxíkom. „Za ten čas, čo som v snemovni, som nikdy nezaznamenal také napätie. A viem, že ostatní kolegovia cítia to isté,“ uviedol podľa BBC labourista Hoyle, ktorý je v parlamente od roku 2010. 

Správa parlamentu zaviedla špeciálne opatrenia pri vyzdvihovaní poslancov vozmi taxislužby. Labouristický poslanec Lloyd Russell-Moyle vyhlásil, že sa ho pokúsil napadnúť muž, ktorý kričal: „Všetci zákonodarcovia sú zradcovia!“ Jeho kolega Tobias Ellwood dostal list, v ktorom sa mu niekto vyhráža. Poslankyni Anne Soubryovej z platformy Nezávislá skupina minulý víkend niekto hrozil smrťou.

Známe osobnosti Veľkej Británie vrátane herca Hugha Granta a speváčky Annie Lennox spolu s ďalšími dvoma miliónmi ľudí podpísali petíciu za zrušenie brexitu, aby sa vyhli tzv. tvrdému brexitu bez dohody. Grant vyhlásil, že túto petíciu podpíše každý človek so zdravým rozumom. Napriek kontrolám poštového smerovacieho čísla signatára a e-mailových adries prišli podpisy aj z Afganistanu a Severnej Kórey. Podľa zákona pritom petíciu môžu podpísať len občania Spojeného kráľovstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu