Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parlament v Albánsku obkľúčili demonštranti, žiadajú predčasné voľby

Protestujúci s albánskou zástavou na chrbte máva americkou zástavou pred albánskymi policajtmi Zobraziť galériu (3)
Protestujúci s albánskou zástavou na chrbte máva americkou zástavou pred albánskymi policajtmi (Zdroj: TASR/AP Photo/Hektor Pustina)

TIRANA - Stúpenci albánskej opozície sa v utorok znova zišli v hlavnom meste Tirana a obkolesili sídlo parlamentu. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády, ktorú obviňujú z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin, a vypísanie predčasných volieb.

Budovu parlamentu pred tisíckami demonštrantov chránili stovky policajtov a zátarasy z ostnatého drôtu, informovala agentúra AP. Svoj odchod z albánskeho parlamentu ohlásilo vo februári všetkých 33 poslancov stredopravej opozičnej Demokratickej strany (DP). Nasledovali násilné protesty pred budovou parlamentu a potýčky medzi demonštrantmi a políciou.

Opozícia obviňuje Socialistickú stranu Albánska (PS) premiéra Ediho Ramu z volebného podvodu a korupcie a požaduje vypísanie predčasných parlamentných volieb. Socialisti majú v 140-člennom parlamente väčšinu 74 kresiel.

Protestujúci máva albánskou vlajkou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hektor Pustina)

Opozícia nerešpektovala výzvy Európskej únie a medzinárodného spoločenstva, aby celú krízu riešila prostredníctvom politických rokovaní.  Ambíciou Albánska pritom je v júni odštartovať rokovania o vstupe do Európskej únie.

Protestujúci ukazuje znak víťazstva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Hektor Pustina)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu