Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia obvinila podvodníčky: Od ľudí vylákali státisíce, uverila im aj ich správkyňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

HAVLÍČKŮV BROD – Skupinka podvodníčok z Česka hrala ľuďom na city. Na sociálnej sieti totiž založili zbierku pre onkologicky chorého Vojtíška, ktorému ľudia na liečbu prispeli zhruba 260-tisíc korún. Polícia odhadla, že podviedli najmenej 158 ľudí.

Kriminalisti z Havlíčkovho Brodu ukončili vyšetrovanie podvodnej zbierky pre chorého Vojtíška. Obvinili dve ženy vo veku 42 a 19 rokov.

Tie si podľa vyšetrovania vymysleli onkologicky chorého chlapca. Na facebooku tak založili zbierku na jeho liečbu. Prípad sa stal v roku 2017.

Obeťami ich podvodu sa stalo najmenej 158 ľudí a získali asi 260-tisíc českých korún (cca 10-tisíc eur). Ďalší majetok dostali formou materiálnej pomoci, a to takmer 42-tisíc korún (zhruba 1,6-tisíca eur). Ženy si na tento účel založili účet v banke, na ktorý im prišla väčšina darov.

Česká obchodná inšpekcia upozorňuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Policajná hovorkyňa Dana Čírtková uviedla, že za spáchanie pokračujúceho prečinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva im v prípade odsúdenia hrozí päť rokov väzenia.

Uzavretá skupina sa na facebooku volala Podpora pre Vojtíška. Spravovali ju aj ďalšie dve ženy. Jedna, ktorá v čase vyšetrovania zomrela pri dopravnej nehode, bola priamo napojená na obe obvinené. Ak by vlani v septembri 43-ročná žena nezomrela, podľa polície by bola zrejme tiež medzi obvinenými.

Odovzdávala informácie druhej správkyni, ktorá si však získané informácie ďalej neoverovala a na zbierku tiež sama prispievala. Neoverené informácie o zbierke zároveň odovzdávala ďalším členom uzavretej skupiny a tým rozširovala počet prispievateľov, opísala fungovanie zbierky Čírtková.

Viac o téme: PeniazePodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu