Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Podvodníci sa nabaľujú na Slovákoch: FOTO Ak si na inzertné portály nedáte pozor, prídete o veľa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA/LUČENEC - Nenechajte sa oklamať pri nákupe cez inzertné portály. Muži zákona obvinili dvoch Slovákov, ktorí podvodnými predajmi mobilných telefónov zarobili nemalé peniaze.

Banskobystričan podvodom "zarobil" takmer tritisíc eur

Muž z Banskej Bystrice (25) sa mal v júli 2018 nakontaktovať na poškodeného muža z Tureckej s výhodnou ponukou inteligentných mobilných telefónov Samsung Galaxy S9 a S9+. Tie predával za polovičné ceny, pričom tvrdil, že sú priamo od výrobcu a sú riadne zabalené aj s certifikátom. Na základe takto lákavej a veľmi výhodnej ponuky si poškodený objednal dva telefóny za 660 eur.

Predajca a kupca sa na ďalší deň stretli. Obvinený si vzal peniaze s tým, že mu na druhý deň mobilné telefóny prinesie. K naplneniu tohto sľubu však nedošlo. Páchateľ termín odovzdania predlžoval rôznymi výhovorkami. Poškodenému dokonca poslal snímku obrazovky, ktorá zachytávala platby z účtu s tým, že mu vracia sumu vo výške 330 eur, ako platbu za jeden mobil. Poškodenému ale nijaká suma na účet neprišla.

Notebook
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Približne po mesiaci takýmto istým spôsobom podviedol ďalšieho muža z Banskej Bystrice. Ten si objednal sedem mobilných telefónov za 2310 eur. Ani jemu nijaké vrátené peniaze na účet neprišli a obvinený s ním prestal komunikovať.

Vopred naplánovaným podvodným spôsobom uviedol poškodených do omylu a "zarobil" 2970 eur. Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici obvinil mladíka z pokračovacieho prečinu podvodu. Za takýto prečin, pri ktorom bola spôsobená väčšia škoda, hrozí trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Fiľakovčan cez inzeráty podviedol šesť ľudí z rôznych kútov Slovenska

Podobný prípad sa stal aj v Lučenci, kde vyšetrovateľ obvinil z pokračujúceho zločinu podvodu 41-ročného muža z Fiľakova. Obvinený od júna 2017 do marca 2018 pod zámienkou získania finančných prostriedkov, prostredníctvom inzertného internetového portálu, ponúkal na predaj mobilné telefóny a tablet, ktoré mal kupujúcim odosielať poštou, či už ako zásielky, alebo na dobierku. Namiesto dohodnutého tovaru však kupujúcim zaslal poškodený a nekompletný tovar, napríklad mobil, ktorý mal rozbitý displej, nemal baterku, nedal sa zapnúť, polámaný tablet, alebo si v balíku našli mikroténové sáčky, špongie, papiere a podobne.

Polícia zadržala podvodníka, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Na urgencie kupujúcich o dodanie objednaného tovaru nereagoval, tovar im nedodal, a ani peniaze nevrátil. Na inzerát reagovali ľudia z rôznych častí Slovenska (Trebišov, Spišská Nová Ves, Ružomberok, Rožňava, Levoča a Šahy). Šiestim poškodených osobám takýmto konaním spôsobil celkovú škodu vo výške 519 eur.

Prípad je v štádiu vyšetrovania a nie je vylúčené, že poškodených je viac. Obvinený bol v minulosti už viackrát súdne trestaný za rôznu trestnú činnosť, a za takéto závažné konanie môže byť potrestaný odňatím slobody na 3 až 10 rokov.

Viac o téme: MobilPredajInzerátPodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu