Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rastúci nacionalizmus a týranie detí: Pápež František opäť kritizoval svet

Pápež František počas omše.
Pápež František počas omše. (Zdroj: SITA/Ettore Ferrari/Pool Photo via AP)

VATIKÁN - Pápeža Františka znepokojuje rastúci nacionalizmus vo svete, ktorý sčasti podľa neho zavinila globalizácia. V pravidelnom každoročnom prejave pred diplomatmi akreditovanými vo Vatikáne František vyjadril v pondelok tiež obavy ohľadne migrantov v Európe a severnej Afrike, ktorí uviazli v prechodových zariadeniach.

"Čiastkové riešenia sa nemôžu uplatňovať na takúto univerzálnu otázku," upozornil. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi si bez toho, aby spomenul konkrétne krajiny, posťažoval aj na politiku jednotlivých štátov, uprednostňujúcu "rýchle a zaslepené dohody" pred trpezlivou snahou vedúcou k všeobecnému blahu. Ocenil Kolumbiu za to, že sa ujala veľkého množstva ľudí, ktorí utekajú pred zlou hospodárskou situáciou vo Venezuele.

Zdesenie vyjadril nad dlhotrvajúcimi konfliktami na Ukrajine a v Sýrii a ocenil dialóg medzi Severnou a Južnou Kóreou. Pápež pred diplomatmi znova odsúdil pohlavné zneužívanie detí kňazmi v cirkvi a zaviazal sa, že katolícku cirkev od pedofilných kňazov očistí. "Zneužívanie maloletých je jedným z najodpornejších a najohavnejších zločinov" a "spôsobuje nenapraviteľné a celoživotné škody", povedal pápež diplomatom. Citovali ho agentúry DPA a AFP.

Viac o téme: DetiZneužívanieNacionalizmusVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu