Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Príroda sa hlási o slovo: VIDEO Sopky sa prebúdzajú, zemetrasenia v obľúbenej turistickej destinácii

Anak Krakatau pri erupcii Zobraziť galériu (3)
Anak Krakatau pri erupcii (Zdroj: SITA/Nurul Hidayat/Bisnis Indonesia via AP)

JAKARTA - Sviatočný pokoj narušili v juhovýchodnej Ázii, Taliansku a na Filipínach série erupcií viacerých sopiek. Výbuchy, ktoré vyvolali viaceré prírodné katastrofy ochromili nielen život tamojších obyvateľov, ale aj leteckú dopravu.

Anak Krakatau je sopka, ktorá leží v Sundskom prielive pri ostrovoch Smuatra a Jáva. V dôsledku početných erupcií vo štvrtok vyhlásili druhý najvyšší stupeň výstrahy pre túto sopku. V spojitosti s tým bola podľa agentúry DPA Sutopo Purwo Nugroho rozšírená zakázaná zóna v okolí krátera. 

Následkom týchto udalostí bola ochromená aj letecká doprava. Keďže sa sopečný popol dostal do výšky niekoľkých metrov, museli byť všetky lety medzi ostromi Jáva a Sumatra v rámci bezpečnosti presmerované.

Ničivé cunami

Katastrofu predstavoval 22. december, kedy erupcia sopky Anak Krakatau vyvolala ničivú vlnu cunami. Provincie Banten a Lampung sa museli popasovať s trometrovou vlnou, ktorá pripravila o život najmenej 429 osôb a  takmer 1500 ľudí utrpelo zranenia.

​Prebudila sa aj Etna

Niekoľkonásobné zemetrasenia nastali na talianskej Sicílii v okolí sopky Etna. Najväčší otras dosiahol magnitúdu 4,8, čo sa podpísalo na viacerých škodách, hlavne na budovách v meste Catania. Štyria ľudia boli následkom padajúcich častí budov zranení. Informovala o tom agentúra DPA.

Príroda sa hlási o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Orietta Scardino/ANSA via AP)

Pravdepodobný dôvod početných zemetrasení je dôsledkom juhovýchodného krátera sopky Etna. V kráteri sa vytvorila dvojkilometrová puklina, z ktorej uníkal popol a láva. Z bezpečnostného hľadiska nastala evakuácia blízkych dedín, ktoré podľa agentúry AP pokryl popol.

Na Filipínach vyčíňa Mayon

Svojej povesti nezostala nič dlžná ani najaktívnejšia filipínska sopka Mayon, ktorá vo štvrtok začala po dvoch erupciách chrliť oblaky popola. Informáciu priniesla agentúra DPA. Výšky oblakov popola dosiahli 600 metrov a po druhej erupcii 200 metrov nad jej vrcholom. Zónu ohrozenia určili na šesť kilometrov okolo sopky, niekde až na sedem kilometrov.

Príroda sa hlási o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dan Amaranto)

Sopka Mayon sa naposledy prejavila 13. januára tohto roku. Situáciu sprevádzala masová evakuácia viac ako 80 tisícov obyvateľov priľahlých miest a dedín. Štatistiky pripomínajú, že za uplynulých 500 rokov sopka vybuchla už 50-krát a je teda potenciálnym nebezpečenstvom pre turistov, prichádzajúcich do týchto končín.

Viac o téme: ErupcieEtnaSopkyAnak Krakatau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu