Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Maďarsko sa stavia na odpor vláde a prezidentovi: FOTO Masové protesty pokračujú, tisícky v uliciach

Proti vláde a prezidentovi protestovali v Budapešti tisíce Maďarov Zobraziť galériu (7)
Proti vláde a prezidentovi protestovali v Budapešti tisíce Maďarov (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

BUDAPEŠŤ - Protivládne heslá a hanlivé slogany proti premiérovi Viktorovi Orbánovi i prezidentovi Jánosovi Áderovi pokrikovali tisíce protestujúcich Maďarov, ktorí v piatok večer s maďarskými národnými vlajkami, ako aj vlajkami Európskej únie a opozičných politických strán prešli v Budapešti od budovy parlamentu cez Reťazový most k sídlu hlavy štátu v Sándorovom paláci.

Palác obkolesil mohutný kordón príslušníkov zásahovej jednotky polície. Demonštranti z opozičných strán, odborových zväzov a skupín z Facebooku prišli na budínsky Hradný vrch po 22.00 h. V dave bolo mnoho mladých ľudí.

Podpredsedníčka hnutia Momentum Anna Donáthová v prejave zdôraznila, že odpor formou série demonštrácií v uplynulých dňoch je spoločným úspechom celej krajiny, pretože protesty sa konali aj mimo hlavného mesta, dokonca proti politike Orbánovho kabinetu zodvihli hlas aj Maďari v zahraničí. "Nech je rok 2019 rokom odporu," zdôraznila Donáthová.

Proti vláde a prezidentovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Člen predsedníctva Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Balázs Bárány pripomenul, že vládna propaganda označuje protestujúcich za ľudí najatých americkým finančníkom Georgeom Sorosom a za odporcov kresťanstva.

"Jednoducho ide o to, že ľudia už majú plné zuby despotov, ktorí chcú vziať ich budúcnosť. Bude lepšie, ak si táto špinavá vláda zradcov zvykne na to, že opozičná politika sa odteraz zmení," povedal Bárány.

Proti vláde a prezidentovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Po 23.00 h sa demonštrácia oficiálne skončila, niekoľko stoviek protestujúcich však ešte zostalo pred palácom a členovia hnutia Momentum hádzali na budovu sídla prezidenta toaletný papier a kričali: "Toto podpíš, János!"

Áder vo štvrtok podpísal novelu zákona povoľujúcu zamestnávateľom žiadať od zamestnancov výrazne vyšší počet nadčasov. Odporcovia novely ho minulý týždeň vyzvali, aby ju nepodpísal. Odbory pohrozili, že ak tak urobí, zorganizujú generálny štrajk.

Proti vláde a prezidentovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Hlava štátu v stredu podpísala aj ďalší sporný zákon - zákon o správnych súdoch, ktorý podľa oponentov prehlbuje pochybnosti súvisiace s nezávislosťou maďarskej justície.

 

Viac o téme: ProtestDemonštráciaMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu