Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRÁVE TERAZ Angela Merkelová končí na čele kresťanských demokratov

Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

BERLÍN - Angela Merkelová sa chce vzdať predsedníckeho postu vo svojej Kresťanskodemokratickej únii Nemecka (CDU), ale chce zostať nemeckou kancelárkou. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z jej strany.

Angela Merkelová v pondelok potvrdila, že na decembrovom zjazde Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) sa chce vzdať predsedníckeho postu v tejto strane, ale zostane nemeckou kancelárkou.

Merkelová sa na stretnutí vedenia CDU, ktoré diskutuje o značných stratách konzervatívneho bloku v dvoch krajinských voľbách v priebehu dvoch týždňov, vyjadrila, že už nebude kandidovať na predsednícky post. Chcela by však ostať na kancelárskom poste do konca funkčného obdobia v roku 2021. V minulosti tvrdila, že obe funkcie patria k sebe.

Posledné kancelárstvo

Nemecká kancelárka Angela Merkelová údajne povedala lídrom Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), že aktuálne funkčné obdobie na tomto poste je jej posledné. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra dpa, ktorá sa odvolávala na nemenované zdroje zvnútra strany. Kancelárka sa tak údajne vyjadrila, keď sa stretla s vedením konzervatívnej strany po krajinských voľbách v spolkovej krajine Hesensko, kde CDU stratila značnú podporu voličov.

Merkelová už nebude kandidovať ani do nemeckého parlamentu po tom, ako vyprší jej súčasný mandát. Neprijme ani žiadny post v sídle Európskej únie v Bruseli, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z jej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU).

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU), minister vnútra Horst Seehofer, uviedol, že "je to hanba", že Merkelová plánuje odstúpiť z postu šéfky CDU, aj keď chce ostať kancelárkou.

Bývalý šéf frakcie konzervatívneho bloku CDU/CSU v Bundestagu Friedrich Merz povedal, že bude kandidovať na predsednícky post, uviedli zdroje pre DPA. Merkelová vedie CDU takmer 20 rokov od roku 2000 a kancelárkou je od roku 2005. CDU by mala usporiadať svoj zjazd v decembri, na ktorom by sa mohlo vymeniť vedenie.

Agentúra AP pripomína, že jej predchodca na kancelárskom poste Gerhard Schröder odstúpil z funkcie predsedu svojej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v roku 2004, ale zostal kancelárom.     

Euro po jej oznámení padá nadol

Spoločná európska mena zamierila nadol po tom, ako Angela Merkelová potvrdila, že sa nebude piatykrát uchádzať o funkciu kancelárky. Spoločná európska mena po tejto správe voči doláru stratila 0,4 percenta, ale o chvíľu sa mierne zotavila a v porovnaní s predošlým obchodovacím dňom bola oproti americkej mene nižšie o 0,18 percenta. Informuje o tom portál cnbc.com.

Macron ocenil Merkelovej "úctyhodné" rozhodnutie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pochválil v pondelok "veľmi úctyhodné" a "dôstojné" rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej znova nekandidovať po skončení svojho aktuálneho funkčného obdobia v roku 2021. Informovala o tom agentúra AP.

Francúzska hlava štátu vzdala hold Merkelovej schopnosti čeliť finančným a migračným krízam v posledných rokoch bez toho, aby zabúdala na európske hodnoty. Macron ďalej na tlačovej konferencii v Paríži uviedol, že Merkelovej zatelefonoval, aby jej vyjadril "obdiv a priateľstvo". Dodal, že nemecká kancelárka "vedie svoju krajinu s veľkou odvahou". Nástup pravicových strán v Nemecku aj Francúzsku ho podľa jeho slov "znepokojuje", ale práve to ho aj "od samého začiatku motivuje".

Viac o téme: Angela MerkelováCDU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu