Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšie rokovanie mocných: Merkelová chce usporiadaný brexit, Poľsko inšpiroval Babiš

Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz)

VARŠAVA - Poľsko i Nemecko sú zhodne stúpencami zachovania úlohy Ukrajiny ako tranzitnej krajiny pri dodávkach ruského plynu do Európy, odznelo v piatok vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii poľského premiéra Mateusza Morawieckeho a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Hostka z Berlína v tejto súvislosti podčiarkla, že to súvisí aj s bezpečnosťou Ukrajiny, avšak zdôraznila pri tom tiež význam diverzifikácie dodávok plynu. Poľský hostiteľ konštatoval, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu predstavuje aj istú záruku na zachovanie aspoň relatívneho mieru v tej časti krajiny, ktorú nesužuje ozbrojený konflikt. Nemecko by podľa Merkelovej slov malo vybudovať terminál pre dovoz skvapalneného zemného plynu rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Je to dôležité z hľadiska diverzifikácie zdrojov zásobovania Nemecka a starého kontinentu energiou.

Angela Merkelová a Mateusz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz)

Viac skvapalneného zemného plynu chcú vyvážať do Európy Spojené štáty, ktorých produkcia bola však v tejto oblasti považovaná doteraz za priveľmi nákladnú a nekonkurencieschopnú, pripomenula tlačová agentúra DPA. Projekt plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý by mal viesť z Ruska pod hladinou Baltského mora do Nemecka, zostáva v nemecko-poľskej relácii naďalej vnímaný kontroverzne, pretože Varšava ho nepovažuje za správne riešenie.

Angela Merkelová a Mateusz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz)

Poľsko i Nemecko dúfajú, že odchodu Veľkej Británie z Európskej únie bude predchádzať dosiahnutie dohody a brexit tak bude usporiadaný, odznelo v piatok vo Varšave. Merkelová pritom zdôraznila, že odchodom ostrovnej monarchie z Únie sa nič nezmení na tom, že krajina zostáva súčasťou Európy a že je preto potrebné upraviť aj podobu vzájomných vzťahov v budúcnosti.

Predseda poľskej vlády konštatoval, že poľsko-nemecké vládne konzultácie i jeho rokovania s Merkelovou potvrdzujú dobré smerovanie v záujme zodpovedného postupu pri budovaní stability starého kontinentu. Vyjadril presvedčenie, že obe strany sú na dobrej ceste, aby dospeli k spoločným záverom aj o menej jednoduchých otázkach, ktoré inak vnímajú v Berlíne a inak vo Varšave, ako je napríklad problematika migrácie. "Dokážeme komunikovať, hovoríme spolu, zbližujeme naše postoje," formuloval Morawiecki podľa spravodajskej televízie TVN24.

Angela Merkelová a Mateusz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz)

Ďalšími témami bilaterálnych rokovaní boli podľa štátnikov nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, regionálna spolupráca, ochrana ovzdušia a prechod na obnoviteľné zdroje energie, pričom hostka z Berlína vyjadrila spokojnosť s dvojstrannou spoluprácou v hospodárskej i obchodnej sfére.

Poľsko zrejme odstúpi od migračného paktu OSN

Poľsko s veľkou pravdepodobnosťou odstúpi od globálneho paktu Organizácie Spojených národov o migrácii. "Zastávame názor, že naše suverénne princípy majú absolútnu prioritu," vyhlásil v tejto súvislosti po 15. poľsko-nemeckých vládnych konzultáciách vo Varšave v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Pakt o migrácii, na ktorom sa v júli dohodlo 193 členských krajín OSN, by sa oficiálne mal prijať na ministerskej konferencii, ktorej dejiskom bude v dňoch 10.-11. decembra 2018 marocké mesto Marrákeš. Jeho cieľom je podpora bezpečnej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania a obchodovania s ľuďmi.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováPoľskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu