Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Možný Merkelovej nástupca na čele strany: Je to slon v obývačke, povedal Spahn o migrácii

Jens Spahn
Jens Spahn (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn tvrdí, že CDU - hlavná stredopravicová strana v Nemecku - musí dať jasnejšie najavo, o čo jej vlastne ide. Tridsaťosemročný politik, ktorý sa snaží zaujať v CDU predsednícky post po Angele Merkelovej (65), zdôrazňuje najmä potrebu obmedziť neregulovanú migráciu, píše agentúra AP.

Spahn je jedným z troch kandidátov, čo by mohli vo funkcii lídra kresťanských demokratov nahradiť Merkelovú. On a Friedrich Merz - ktorý už svojho času bol Merkelovej súperom v boji o predsedu strany - zastávajú konzervatívnejšie názory než spolková kancelárka. Generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová je zase považovaná za Merkelovej spojenca v jej centristickom kurze.

Angela Merkelová plánuje odstúpiť z funkcie predsedníčky CDU v decembri; spolkovou kancelárkou však zostane až do konca svojho funkčného obdobia v roku 2021. Spahn sa už dlhší čas vyjadruje kriticky ohľadne migrácie, ktorú v aktuálnom štvrtkovom vydaní denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung označil za "slona v obývačke". Toto slovné spojenie - pôvodom z angličtiny, ale používané aj v nemčine - vyjadruje neoddiskutovateľný fakt, o ktorom všetci veľmi dobre vedia, avšak nikto si netrúfa o ňom hovoriť.

Viac o téme: MigráciaNemeckoAngela MerkelováJens Spahn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu