Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľsko vyčíslilo škody po nacistickej okupácii: Takúto sumu by mali zaplatiť Nemci

Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski.
Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic, File)

VARŠAVA - Komisia poľského parlamentu v piatok predbežne vyčíslila škody, ktoré krajine vznikli počas okupácie nemeckými nacistami v čase druhej svetovej vojny.

Podľa jej zistení Poľsko v dôsledku okupácie stratilo viac ako päť miliónov svojich občanov. Škody na majetku boli odhadnuté na viac ako 46,6 miliardy eur, informovala agentúra AP. Komisia zverejnila tieto čísla v rámci deklarovaných snáh súčasnej poľskej vlády, ktorá by chcela žiadať Nemecko o vyplatenie odškodného. 

Líder vládnej konzervatívno-nacionalistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski sa vyjadril, že Poľsko sa v roku 1939 stalo prvou obeťou agresie nemeckých nacistov, ktorým sa ako prvé postavilo na odpor, a preto utrpelo aj najväčšie vojnové škody. Podľa pozorovateľov sú však deklarované snahy PiS o získanie odškodného od Nemecka adresované skôr starším poľským voličom, ktorých táto téma oslovuje. Poľsko zatiaľ Nemecku žiadnu oficiálnu žiadosť nepredložilo. Šéf poľskej diplomacie Jacek Czaputowicz pritom hovorí o potrebe zachovania dobrých susedských vzťahov medzi Varšavou a Berlínom. 

Odhady pre poľskú parlamentnú komisiu urobili univerzitní experti. Počet poľských občanov zabitých v rokoch 1939-1945 stanovili na približne 5,1 milióna. Toto číslo zahŕňa aj 90 percent poľských židov, ktorých pred vojnou žilo v krajine okolo 3,5 milióna. Škody, ktoré utrpeli poľské mestá, boli predbežne vyčíslené na 12 miliárd eur, z čoho vyše dve tretiny pripadajú na Varšavu, ktorá bola zničená po povstaní proti nacistom z roku 1944. Okupácia spôsobila obrovské škody aj v poľnohospodárstve a na dopravnej infraštruktúre. Konečná správa o škodách má byť zverejnená na budúci rok, uviedol šéf komisie Arkadiusz Mularczyk zo strany Zjednotené Poľsko (SP) spriaznenej s PiS. 

Viac o téme: VojnaŠkodyHolokaustPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu