Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové zistenia z priecestia smrti v Poľsku: Inštruktor mal pol minúty na záchranu Angeliky (†18)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk, Facebook)

NOWY TARG - Tragédii na vlakovom priecestí v Poľsku, pri ktorej zahynula 18-ročná študentka Angelika, sa pravdepodobne dalo zabrániť. Inštruktor, ktorý z vozidla krátko pred zrážkou ušiel, sa zrejme nezachoval najlepšie, ako mohol. Poľskí novinári zistili, že na únik z priecestia by mali obaja od spozorovania vlaku dlhých 37 sekúnd.

Smutná udalosť sa stala vo štvrtok 23. augusta okolo 11:15. Uchádzačka o vodičský preukaz Angelika P. prechádzala cez nebezpečné, ale označené vlakové priecestie. Pred ním sa jej však zastaviť nepodarilo. Neskúsená vodička sa ocitla v pasci, keď jej uprostred koľajiska zlyhal motor. Autom sa jej podarilo pohnúť však až príliš neskoro a vlak ho úplne prevalcoval.


Prečítajte si aj: Tragická smrť dievčiny (†18) v autoškole: Počas skúšky uviazla na koľajniciach, inštruktor ušiel


Inštruktor Edward sekundy pred zrážkou ešte sedel vo vozidle. Okamih pred tragédiou však vozidlo opustil a utekal do bezpečia. Všetko to zachytila priemyselná kamera.

Angelika zomrela po prevoze do nemocnice.
Zobraziť galériu (3)
Angelika zomrela po prevoze do nemocnice.  (Zdroj: Profimedia)

Poľskí novinári portálu fakt.pl boli prejazd skontrolovať osobne. Zistili, že ak vozidlo zastaví podľa predpisov na mieste, kde je vyznačená stopka, môžete prichádzajúci vlak vidieť dostatočne dopredu, a to až o 37 sekúnd.

Vlak sa prirútil z pravej strany, teda do strany, kde sedel inštruktor. Ako je možné, že podcenil dopravné varovanie, nepozeral sa a nechal študentku vstúpiť na priecestie bez toho, aby skontroloval, či neprichádza vlak, pýtajú sa novinári. Svedkovia majú podozrenia, že na brzdu dupol neskoro, následkom čoho sa auto zastavilo na koľajniciach, miesto pred nimi.

Nehoda v Poľsku.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

„Skúšajúci nemôže predpovedať reakcie skúšaného, avšak nesmie zapríčiniť nebezpečenstvo,“ uviedol pre server Maciej Janczak, odborník z Akadémie Auto Svet.

Inštruktor s 30 ročnými skúsenosťami teraz čelí obvineniam z neúmyselného zabitia. Pri dokázaní viny mu hrozí až osem rokov väzenia. Incident sa momentálne vyšetruje. Polícia inštruktora zadržala. Súd má v týchto dňoch rozhodnúť o umiestnení obvineného Edwarda do vyšetrovacej väzby.  

Viac o téme: NehodaVlakPriecestiePoľskoAngelikaNowy Targ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu