Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA z Afganistanu: Samovražedný útok, traja českí vojaci sú mŕtvi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

KÁBUL - Traja vojaci Severoatlantickej aliancie zomreli v nedeľu ráno pri samovražednom útoku, ktorého terčom sa stali počas hliadkovania v oblasti severovýchodného Afganistanu. S odvolaním sa na vyhlásenie misie Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane o tom informovala agentúra DPA. Generálny štáb armády ČR potvrdil, že obeťami sú českí vojaci. Atentátnik mal iba okolo 18 rokov. Podľa denníka The New York Times to povedal miestny bezpečnostný činiteľ. Výbuch bol podľa neho taký silný, že tlakovou vlnou ničil okolité hlinené múry.

Prehovorila matka najobávanejšieho teroristu: Takto sa z dobrého chlapca stal postrach sveta

Telá vojakov prepraví do Česka armádny špeciál v stredu. Príletu sa má zúčastniť aj prezident Miloš Zeman. Novinárom to povedal zástupca náčelníka generálneho štábu Jiří Verner, ktorý súčasne zverejnil mená zabitých. Boli nimi rotný Martin Marcin a desiatnici Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Jeden mal 36 rokov, dvaja dvadsaťpäť. Podľa Vernera všetci boli členmi štvrtej brigády rýchleho nasadenia, konkrétne z 42. mechanizovaného práporu v Tábore a neboli neskúsenými vojakmi, aj keď boli mladí.

"Vojaci boli skúsení minimálne aj tým, že v misii sú niekoľko mesiacov. Tieto úlohy pre nich neboli nové, nešli do neznámeho terénu. Niekedy sa situácia jednoducho zbehne tak, že nie sme schopní reagovať," uviedol generál.

Útok pri hliadkovaní

Útok sa stal okolo 3:50 SELČ zhruba deväť kilometrov juhozápadne od Bagramu, kde je najväčšia americká základňa v Afganistane. "V priestore, kde sme operovali, museli vojaci vystúpiť zo svojich obrnených vozidiel a pokračovať pešo, je to štandardná situácia. Ten útok bol nečakaný, bola videná iba jedna osoba, ktorá sa odpálila v priestore, ktorý bol vybraný natoľko, že následky bohužiaľ boli fatálne," opísal udalosť Verner. Podľa neho českí vojaci zomreli okamžite.

Obrana proti samovražednému útoku podľa generála neexistuje. "Je ťažké identifikovať obyčajnú osobu, civilnú, opásanú niečím pod ich tradičným odevom. Keď sa pri vás niekto odpáli vo vzdialenosti päť, desať, 15 alebo 20 metrov, má to fatálne následky, pretože nálože sú čím ďalej sofistikovanejšie a smerové. Ak sa odpáli v priestore niekde medzi budovami, tak ten účinok je naozaj drvivý," opísal.

Armáda teraz udalosť spolu s vojenskou políciou a spravodajstvom vyšetruje. Česká vojenská jednotka je podľa Vernera na mieste niekoľko rokov. Celkovo už v Afganistane zahynulo 13 českých vojakov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Rodiny vojakov boli informované, k dispozícii sú im vojenskí psychológovia a vojenskí kapláni. "Tragická smrť troch našich vojakov ma veľmi zasiahla. Všetkým rodinám a blízkym chcem vyjadriť svoju hlbokú sústrasť," uviedol minister obrany Lubomír Metnar.

"Správa o úmrtí vojakov je vždy tá najhoršia, veľmi ma to zasiahlo. V mojich očiach sú to hrdinovia, ktorí sa za hranicami Českej republiky podieľali na boji proti terorizmu. Celá krajina by na nich mala byť hrdá. Úprimnú sústrasť rodinám, príbuzným a kamarátom," povedal náčelník Generálneho štábu armády Českej republiky Aleš Opata. Pri afganských misiách doteraz zahynulo 13 českých vojakov.

Podľa www.army.cz slúžilo k tohtoročnému 12. júlu v Afganistane 249 českých vojakov. Tým bol v podstate naplnený doterajšej mandát, podľa ktorého ich v krajine môže pôsobiť až 250. V súčasnosti strážia spojeneckú základňu Bagram, na letisku v Kábule sídli české veliteľstvo, poradný letecký tím alebo tím špecialistov v oblasti komunikačnej technológie. V Kábule tiež pôsobia vojenskí policajti, ktorí strážia českú ambasádu.

Zranení aj ďalší vojaci

Pri útoku utrpeli zranenia aj jeden americký a dvaja afganskí vojaci, dodala Aliancia. Misii Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane velia Spojené štáty. K zodpovednosti za tento čin sa údajne prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, píše agentúra AP.

Podľa hovorkyne guvernéra severoafganskej provincie Parván sa incident stal neďaleko provinčného hlavného mesta Čáríkár. Severoatlantická aliancia na čele s USA stiahla z krajiny svoje bojové jednotky koncom roka 2014. V Afganistane sú v súčasnosti sily Spojených štátov i ďalších spojencov NATO nasadené v rámci podporných a protiteroristických misií.

V roku 2014 zomreli v Afganistane pri obhliadke terénu štyria českí vojaci. Ďalší vojak bol vtedy ťažko zranený, zomrel po návrate do vlasti v českej nemocnici. Stalo sa tak po explózii, ktorú vyvolal samovražedný atentátnik v uniforme afganskej polície.

Politici reagujú

"Hlboká ľútosť a sústrasť všetkým príbuzným obetí samovražedného atentátu. Nemalo by nás to však odrádzať od úsilia naďalej bojovať s mezidnárodním terorizmom," uviedol český prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl Miloš Zeman. Zemanovo vyjadrenie poskytol ČTK jeho hovorca Jiří Ovčáček.

Vicepremiér a predseda ČSSD Jan Hamáček uviedol, že ho správa o smrti vojakov hlboko zasiahla. "Stali sa obeťou útoku samovražedného atentátnika pri plnení úloh v rámci operácie Resolute Support. Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť ich rodinám a blízkym v týchto ťažkých chvíľach," napísal ČTK.

Obete vojakov odsudzuje tiež predseda Pirátov Ivan Bartoš. "Prial by som si, aby svetová bezpečnostná situácia bola lepšia a k podobným udalostiam nedochádzalo," uviedol. Sústrasť rodinám vojakov, ktorí padli pri plnení služobných povinností v Afganistane, vyjadril aj predseda KSČM Vojtěch Filip. "Je potrebné v súlade s mierovou politikou zabrániť šíreniu agresie a terorizmu po celom svete, a to za pomoci svetových veľmocí, aby nedochádzalo k týmto zbytočným obetiam," povedal ČTK.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Predsedníčka snemovne výboru pre obranu Jana Černochová (ODS) označila úmrtie vojakov v dôsledku teroristického činu za veľkú tragédiou. "Útok atentátnika je hanebným a podlým zločinom, ktorý nám znovu pripomína, že svet nie je bezpečný a že proti terorizmu musíme ďalej nekompromisne bojovať," uviedla. Je podľa svojich slov "hrdá na všetkých, ktorí statočne a s odvahou bojujú za našu slobodu ďaleko od svojich domovov a rodín", zaslúži si úctu a poďakovanie.

"Hlboko sa skláňam pred pamiatkou našich hrdinov, ktorí obetovali život v boji s terorizmom," napísal v reakcii pre ČTK predseda STAN Petr Gazdík. Podľa neho "ďaleko odtiaľto bojujú za to, aby sme my doma nežili v každodennom nebezpečenstve či dokonca vojne". "Mali by sme si vážiť slobodu a demokraciu v ktorej žijeme," dodal.

"Zomreli pri službe našej vlasti a zaslúžia si našu úctu a večnú pamiatku," uviedol na adresu padlých vojakov predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek. Hlbokú ľútosť na stratou životov českých vojakov v Afganistane vyjadril tiež podpredseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Telá dovezie špeciál

Telá troch českých príslušníkov misie NATO v Afganistane, ktorých zabil v nedeľu na severovýchode krajiny samovražedný útočník, prepraví v stredu do Prahy český armádny špeciál. Príletu sa má zúčastniť aj český prezident Miloš Zeman. Uviedol to v nedeľu zástupca náčelníka generálneho štábu generálmajor Jiří Verner. 

Ten zároveň na brífingu k útoku, ktorý naživo vysielali na sociálnej sieti Facebook Hospodářske noviny, uviedol mená troch padlých vojakov: rotný Martin Marcin (1982), desiatnik Kamil Beneš (1990) a desiatnik Patrik Štěpánek (1993).

Verner vojakov označil za hrdinov, ktorí zahynuli v boji proti terorizmu a vyslovil sústrasť ich rodinám. "Útok bol nečakaný, bola videná iba jedna osoba, ktorá sa odpálila v priestore, ktorý bol, bohužiaľ, vybraný tak, že následky boli fatálne. Naši traja vojaci zomreli okamžite," dodal.

Viac o téme: Samovražedný útokNATOAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu