Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Taliban podnikol veľký útok na hlavné mesto afganskej provincie Ghazní: Vládne sily ho odrazili

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/TOLOnews)

KÁBUL/GHAZNÍ - Radikálne islamistické hnutie Taliban zaútočilo v noci na piatok z viacerých strán na hlavné mesto východoafganskej provincie Ghazní. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie, na ktorých vidieť nad mestom stúpať hustý dym. Extrémisti z hnutia sa pokúsili obsadiť rovnomenné hlavné mesto provincie, potvrdili miestni predstavitelia.

Pri bojoch s ozbrojencami došlo k stratám na strane afganských bezpečnostných jednotiek. Agentúra AP informuje, že zranenia utrpelo deväť afganských vojakov, ktorých hospitalizovali. Vládnym silám sa podarilo útok odraziť, pokračovali však boje v bezpečnostnom okruhu okolo mesta Ghazní.

Taliban podnikol veľký útok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Ehsanullah Amiri ‏ Overený účet)

Hovorca Talibanu Zabíhullách Mudžáhid uviedol, že hnutie obsadilo časti mesta a o život prišlo množstvo ľudí. Pri bojoch podľa neho zahynuli traja bojovníci Talibanu a osem ďalších utrpelo zranenia.

Bezpečnostná situácia v provincii Ghazní sa v uplynulých mesiacoch zhoršila, píše DPA. Pred útokom posilnil Taliban svoju vojenskú prítomnosť v provincii a podľa afganského think-tanku Afghan Analysts Network boli ozbrojenci hnutia silne zastúpení takmer vo všetkých 18 okresoch. V troch väčších oblastiach troch okresov provincie, ako ani v hlavnom meste však nedominovali.

Mesto Ghazní sa nachádza 150 kilometrov juhozápadne od afganskej metropoly Kábul. Doposiaľ sa Talibanu podarilo krátkodobo dobyť provinčné hlavné mestá Kundúz (v rokoch 2015 a 2016) a Faráh (v polovici mája tohto roka).

Viac o téme: útok AfganistanTalibanGhazní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu