Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mierové rozhovory afganských predstaviteľov a Talibanu sa začnú v septembri

Hnutie Taliban počas rokovania
Hnutie Taliban počas rokovania (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Mierové rozhovory medzi znepriatelenými afganskými stranami sa začnú v septembri. Vo štvrtok to oznámil hlavný mierový vyjednávač v Kábule Abdulláh Abdulláh. Dodal, že tento diplomatický proces je potrebný na ukončenie 20-ročnej ničivej vojny v Afganistane. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Popredný afganský politik a predseda rady pre mierové rozhovory Abdulláh Abdulláh povedal, že afganskí predstavitelia sú pripravení od septembra viesť rozhovory s hnutím Taliban. Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď vyhliadky mierových rozhovorov medzi afganskými predstaviteľmi a Talibanom nevyzerali nádejne, pretože vznikli spory okolo prepustenia poslednej skupiny väzňov z Talibanu.

Tím prezidenta USA Donalda Trumpa stále nalieha na obe strany, aby si vyriešili názorové rozpory a sadli si za rokovací stôl, lebo to vydláždi cestu k ukončeniu jednej z najdlhších vojen Ameriky. Prepustenie väzňov je súčasťou výmeny zajatcov medzi Washingtonom a Talibanom, na ktorej sa dohodli vo februári ako na podmienke pre pokračovanie mierových rokovaní.

Podľa skorších slov afganského prezidenta Ašrafa Ghaního sú však určití väznení talibovia "hrozbou pre svet". A aj niektoré zahraničné vlády vzniesli v polovici augusta protest proti prepusteniu niektorých povstalcov, pretože majú na svedomí životy zahraničných občanov v Afganistane. Mierové rokovania sa preto vtedy pozastavili.

Viac o téme: RokovaniaZačiatokPredstaviteliaTalibanAfghanistanMierové rozhovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu