Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novinky o strašidelnom nešťastí v Egypte: Žralok zaútočil na Čecha (†42), predátora chcú zabiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, profimedia.sk)

PRAHA - Rodina českého turistu, ktorý v piatok zomrel po napadnutí žralokom v egyptskom letovisku Marsá Alam, by mala byť už späť v Česku, povedal dnes popoludní ČTK marketingový riaditeľ cestovnej kancelárie Exim Tours Stanislav Zíma. Podľa podpredsedu Asociácie cestovných kancelárií ČR Jana Papeža klienti mieriaci do rovnakého hotela nepanikária. Že by sa chcelo viac ľudí z miesta vracať, nezaznamenala ani cestovná kancelária Fischer. Niekoľko klientov s prosbou na zmenu zájazdu zaznamenala agentúra Invia.

Hrozivý koniec dovolenky Čecha (†42) v Egypte: Zabil ho žralok, útok pred očami manželky

Zíma povedal, že rodina by už mala byť v Česku, cestovná kancelária dokopy s poisťovňou následne zaistia repatriáciu zosnulého. To však podľa neho môže trvať dni aj týždne, polícia chce telo vyšetriť, aby sa zistilo, aký druh žraloka útočil. Žraloka potom budú chcieť podľa Zímu tamojšie úrady zabiť. Pláž pri mieste, kde sa nešťastie stalo, je podľa neho uzavretá. "V oblasti Marsá Alam odporúčame klientom, aby sa kúpali v hotelových zátokách a plytších lagúnach a určite neplávali na otvorené more ďaleko od brehu," dodal.

Podľa Papeža sú zatiaľ reakcie klientov cestovných kancelárií pragmatické. "Berie sa to ako nešťastie, ktoré sa môže stať kdekoľvek. Je to brané ako príroda, ktorá taká je. Ani klienti, ktorí mieria do toho istého hotela, nestornujú, berieme to všetci našťastie bez paniky ako vec, ktorá môže nastať," povedal ČTK Papež.

Novinky o strašidelnom nešťastí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Jana Bezděka, hovorcu CK Fischer, delegáti nezaznamenali, že by ľudia chceli rušiť dovolenku. Potvrdila to aj hovorkyňa CK Firo-tour Eva Němečková, podľa ktorej sa väčšinou ani ľudia delegátov na podrobnosti nepýtajú. "Aký bude vplyv na predaj zájazdov do Egypta, sa ešte len ukáže v budúcom týždni," dodal Petr Šatný z CK Alexandria. Ani podľa neho nechce nikto zájazd stornovať.

Okolnosti úmrtia českého turistu vyšetruje egyptská polícia. Ako v piatok uviedol Zíma, nešťastie sa stalo okolo 15:00 SELČ. "Napadol ho pravdepodobne žralok v hlbšej vode pod mólom," povedal. Egyptské úrady podľa neho zadržali v blízkosti miesta nešťastia obchodnú loď s dobytkom, ktorej posádka je podozrivá z toho, že napriek zákazu hádzala uhynuté zvieratá do mora.

Tento rok v marci zomrel v nemocnici v egyptskom letovisku Hurgada Čech na zlyhanie srdca. Vlani bola tiež v Hurgade dobodaná česká turistka, ktorá neskôr zomrela. Vyšetrovanie jej smrti stále nie je uzavreté.

Viac o téme: DovolenkaSmrťŽralokČechEgyptMarsá Alam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu