Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Nemecku skonfiškovali desiatky nehnuteľností: Miliónová lúpež, podozrivá arabská rodina

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecké orgány skonfiškovali v Berlíne a spolkovej krajine Brandenbursko 77 nehnuteľností v hodnote 9,3 milióna eur patriacich istej arabskej rodine pochádzajúcej z Libanonu, ktorá je podozrivá zo spáchania rôznych trestných činov.

Nemecké orgány skonfiškovali v Berlíne a spolkovej krajine Brandenbursko 77 nehnuteľností v hodnote 9,3 milióna eur patriacich istej arabskej rodine pochádzajúcej z Libanonu, ktorá je podozrivá zo spáchania rôznych trestných činov. Informovala o tom vo štvrtok prokuratúra v Berlíne, podľa ktorej došlo v piatok 13. júla k domovým prehliadkam na 13 miestach v nemeckej metropole a v Brandenbursku vrátane priestorov istej firmy. Väčšinu prehľadaných nehnuteľností však tvorili rodinné domy.

Mnohé z nich kúpili v zastúpení rodinného klanu arabského pôvodu nastrčené osoby. Finančné prostriedky, ktoré na to použili, pochádzali údajne aj z miliónovej lúpeže. Majitelia predbežne nesmú inkasovať nájomné zo skonfiškovaných objektov. S členmi spomínaného rodinného klanu sa spájajú nielen vlámania v Berlíne, ale aj lúpež zlatej mince s hmotnosťou 100 kilogramov v hodnote 3,7 milióna eur, ktorú odcudzili neznámi páchatelia z tamojšieho múzea v marci 2017 a doteraz sa ju nepodarilo nájsť.

Na štyroch podozrivých vydali v tejto súvislosti vlani v júni zatykače, dvaja z nich sú medzičasom na slobode. V niektorých berlínskych štvrtiach si gangy, nezriedka arabského pôvodu, rozdelili ulice. V nemeckej metropole registrujú medzičasom 12-20 rodinných klanov, pričom niektoré sú zapletené do kriminálnyych aktivít. S týmto problémom však nie je v Nemecku konfrontovaný iba Berlín, ale aj Porúrie, Dolné Sasko či mesto Brémy.

Mnohí z členov týchto rodín palestínskeho alebo libanonského pôvodu sú oficiálne osobami bez štátnej príslušnosti, preto v Nemecku nesmú pracovať a charakter ich pobytu v krajine je nejasný. Kriminálne aktivity sa stávajú hlavným zdrojom ich príjmov, upozorňuje agentúra DPA, ktorá o kauze informovala spolu s denníkom Bild či týždenníkom Der Spiegel. Viac ako polovica podozrivých členov týchto klanov však medzičasom disponuje nemeckými cestovnými pasmi.

Viac o téme: NehnuteľnostiGangyPolícia NemeckoLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu