Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatická lúpež kráľovských klenotov: Zlodeji ušli polícii šikovným spôsobom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Eddie Mulholland/Pool via AP)

STRÄNGNÄS - Tomu sa hovorí kráľovský lup. Skupine zlodejov sa v utorok podarilo z katedrály v švédskom meste Strängnäs ukradnúť korunovačné klenoty v nevyčísliteľnej hodnote. Z miesta činu mali utiecť na motorovom člne. Polícia páchateľov doteraz nevypátrala.

O krádeži informovala polícia v tlačovej správe. Zločin sa stal v západošvédskom meste Strängnäs, ktoré leží na pobreží jazera Mälaren. Polícia predpokladá sa, že práve to ponúklo zlodejom ľahkú cestu úteku. Ako prostriedok mali použiť malý motorový čln, ktorý mali ukotvený v blízkosti katedrály.

Na pátraní po páre páchateľov sa podľa polície zúčastňuje aj niekoľko námorných hliadok a vrtuľníkov. Po zlodejoch pátrali aj cez noc, však bez úspechu. O pomoc požiadala polícia aj verejnosť.

Dramatická lúpež kráľovských klenotov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: polisen.se)

Spočiatku nebolo jasné, čo si páchatelia z katedrály odniesli. Neskôr polícia potvrdila, že cieľom lúpeže boli dve koruny patriace kráľovi Karolovi IX. a jeho žene Kristíne, ako aj kráľovské jablko. Klenoty pochádzajúce zo 17-teho storočia boli umiestnené v zamknutej vitríne chránenej alarmovým systémom.

Katedrálu v meste Strängnäs, ktoré sa nachádza asi 80 kilometrov západne od Štokholmu,  postavili medzi rokmi 1291 a 1340. Od brehu jazera je vzdialená iba niekoľko desiatok metrov. Zlodejom by preto presun do člna trval len zopár minút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu