Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na útočníka (34) z autobusu v Lübecku vydali zatykač

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LÜBECK - Zatykač vydali v sobotu v Nemecku na muža, ktorý v piatok zaútočil nožom na cestujúcich v linkovom autobuse v meste Lübeck na severe spolkovej republiky a zranil podľa aktualizovaných informácií najmenej desať z nich, z toho troch vážne.

Na zadržaného uvalili vyšetrovaciu väzbu pre podozrenie z trestných činov pokusu o zákernú viacnásobnú vraždu s využitím všeobecne bezpečnosť ohrozujúcich vecí a súčasne nebezpečného ublíženia na zdraví, ublíženia na zdraví a pokusu o úmyselné podpaľačstvo. Vyplýva to z informácií internetového vydania denníka Bild, ako aj spravodajstva Severonemeckého rozhlasu (NDR) a tlačovej agentúry DPA.

Rodák z Iránu (34), ktorý má však nemecké občianstvo a žije v Lübecku, k okolnostiam, ktoré predchádzali útoku kuchynským nožom s 13-centimetrovou čepeľou, zatiaľ mlčal. V Nemecku sa viacerí zainteresovaní nechali počuť, že vážnejším dôsledkom incidentu zabránil vodič autobusu smerujúceho do Travemünde Peter Spoth, ktorý si v spätnom zrkadle všimol dym vo vozidle i volanie viacerých cestujúcich o pomoc, preto zastavil a otvoril všetky dvere vozidla. Páchateľ mal následne začať bezhlavo útočiť na cestujúcich nožom.

Šofér sa dostal s mužom do fyzického stretu, počas ktorého ho útočník udrel päsťou do tváre. Vodič nakoniec muža premohol aj s pomocou cestujúcich. Zadržaný zanechal v autobuse ruksak, v ktorom sa nachádzala podľa informácií internetového vydania denníka Bild s odvolaním sa na osoby, ktoré ho skúmali, chemikália urýchľujúca požiar, nie však výbušniny.

O motíve útoku môžu zatiaľ tak prokuratúra, ako aj polícia iba špekulovať. Samotný útočník naďalej odmieta komunikáciu a mlčí. Šlezvicko-holštajnský krajinský minister vnútra Hans-Joachim Grote však zdôraznil, že na základe terajších poznatkov vyšetrovateľov možno teroristické pozadie činu jednoznačne vylúčiť.

Ešte v piatok večer policajti prehľadali dva byty v Lübecku vrátane toho, ktorý slúžil útočníkovi a jeho otcovi. Došlo tam k zaisteniu dvoch počítačov, ale aj ďalších predmetov. Podľa susedov je však muž psychický chorý. Sužuje ho stihomam, čo v minulosti pocítilo viacero jeho susedov, ktorých hlasito opakovane okrikoval.

Hingstová potvrdila medializované informácie, že útočník zanechal v autobuse ruksak, v ktorom sa nachádzala horľavina, "nie však výbušniny alebo niečo podobné". Grote konštatoval, že na základe doterajších poznatkov je možné jednoznačne vylúčiť teroristické pozadie činu, ako aj väzby útočníka na takéto prostredie. 

Viac o téme: Súd útok Lübeck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu