Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britský záchranár sa pustil do Elona Muska: V Thajsku chcel iba vyvolať senzáciu

Elon Musk hovoril o záchrannej akcii v Thajsku. Zobraziť galériu (2)
Elon Musk hovoril o záchrannej akcii v Thajsku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Kiichiro Sato/Thai NavySEAL Facebook Page via AP)

BANGKOK - Britský potápač, ktorý pomáhal zachraňovať chlapcov zo zatopenej jaskyne v Thajsku, označil ponuku amerického miliardára Elona Muska na využitie jeho miniponorky pri záchrannej akcii ako pokus o vyvolanie senzácie. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA.

"Ponorka nemala najmenšiu šancu uspieť. Nemal predstavu o tom, aký bol priechod jaskyne. Ponorka merala približne päť stôp a šesť palcov (približne 1,7 metra), bola neohybná, takže by nevedela obchádzať žiadne prekážky. Neprešla by ani prvých päťdesiat metrov v jaskyni... obyčajný pokus o zvýšenie publicity," uviedol Vern Unsworth.

Záchranná akcia v thajskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Thai NavySeal via FB )

Unsworth bol súčasťou medzinárodného tímu jaskynných potápačov, ktorý zachránil skupinu 12 thajských chlapcov a ich futbalového trénera. Dvanásť futbalistov, chlapcov vo veku 11 až 16 rokov, a ich 25-ročný tréner uviazli v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai na severe Thajska 23. júna, keď im blesková záplavová voda znemožnila vyjsť jediným východom z jaskyne.

Uprostred prebiehajúcej záchrannej operácie Musk z Thajska napísal na Twitteri: "Práve som sa vrátil z jaskyne číslo 3." Myslel tým veliteľské centrum záchranárov nachádzajúce sa priamo v jaskynnom komplexe. Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie z vnútra jaskyne a video zachytávajúce ľudí, ako sa brodia priestorom po pás vo vode. Musk ponúkol potápačom ponorku "vo veľkosti dieťaťa", nazvanú Diviak - po detskom futbalovom tíme, ktorého členovia v jaskyni uviazli. Skupina zachránených futbalistov sa momentálne zotavuje v nemocnici, pričom prepustiť by ich mali na budúci týždeň, vo štvrtok 19. júla.

Viac o téme: ZáchranárThajskoElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu