Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Budúcnosť zachránených futbalistov je jasná: Oblečú si mníšske rúcho

Mladí futbalisti strávia deväť dní v kláštoroch Zobraziť galériu (3)
Mladí futbalisti strávia deväť dní v kláštoroch (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Väčšinu mladých futbalistov zachránených zo zatopenej jaskyne v Thajsku čaká budhistický rituál vysvätenia za novicov a krátky pobyt v kláštore. Mníšske rúcho si oblečie aj ich tréner a skupina následne strávi deväť dní v rôznych kláštoroch.

Spravia tak v súlade s tradíciou, ktorá im má priniesť "spirituálnu očistu" po prežitých strastiach. "Mali by stráviť nejaký čas v kláštore - je to na ich ochranu," vyjadril sa už pred časom pre BBC starý otec jedného z chlapcov. "Je to akoby umreli a znovu sa narodili," doplnil. Na ceremoniáli sa nezúčastní len jeden chlapec Adul Sam-on, ktorý je kresťan.

Podľa thajských úradov začnú chlapci proces oholením hláv a následne sa v stredu zúčastnia na ceremónii, počas ktorej si oblečú tradičné rúcha. V rôznych kláštoroch, kde budú meditovať a modliť sa, zostanú až do 4. augusta. Deviatka, ktorá predstavuje počet dní strávených v kláštore, je pritom v Thajsku považovaná za šťastné číslo.

Mladí futbalisti strávia deväť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

Ich tréner, 25-ročný Ekkapol "Ake" Chantawong, ktorý už v minulosti bol novicom, strávi v kláštore rovnaký čas, no už ako plnohodnotný mních. I keď si mladý muž vyslúžil aj kritiku za to, že chlapcov vzal do jaskyne, na druhej strane mu pripisujú zásluhy za to, že v zdraví prežili, pretože ich učil meditovať, aby boli čo najpokojnejší.

Dvanásť chlapcov vo veku 11 - 17 rokov spolu so svojím trénerom vošlo 23. júna po futbalovom tréningu do jaskyne Tham Luang, monzúnové dažde však rýchlo zatopili chodby a znemožnili im dostať sa von. O desať dní neskôr ich našli britskí potápači. Riskantná záchranná operácia trvala tri dni. Chlapcov a ich trénera museli postupne jedného po druhom previesť zložitým jaskynným systémom vrátane chodieb, ktoré boli až po strop zaplavené vodou. Na tento účel sa chlapci predtým učili základy potápania, hoci s ním dovtedy nemali žiadne skúsenosti. Minulý týždeň ich prepustili z nemocnice a podľa úradov sú po náročnom zážitku v dobrom zdravotnom stave.

Mladí futbalisti strávia deväť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

Viac o téme: JaskyňaFutbalistiBudhizmusThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu