Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda v Sýrii vyzýva utečencov zo svojej krajiny: Vráťte sa domov, teroristi tu už nie sú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Nabaa Media, via AP)

BEJRÚT - Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v utorok vyzval utečencov pochádzajúcich z tejto krajiny, aby sa vrátili do vlasti.

Podľa stanoviska sýrskeho ministerstva zahraničných vecí sa sýrskej vláde v poslednom čase podarilo "úspešne vyčistiť rozsiahle územia od teroristov" a keďže situácia na väčšine územia krajiny už je bezpečná, utečenci by sa nemali zdráhať vrátiť sa domov. Medzi utečencami, ktorí počas veľkej migračnej vlny v rokoch 2015 a 2016 prichádzali do Európy, bol najväčší počet osôb práve zo Sýrie. Väčšina z nich utekala pred občianskou vojnou, ktorá v tejto krajine trvá už vyše sedem rokov.

Dlhotrvajúci krvavý konflikt mal tri hlavné bojujúce strany - jednou bol al-Asadov režim podporovaný Ruskom a Iránom, druhou protiasadovská opozícia podporovaná Spojenými štátmi a Západom, ktorej podstatnou zložkou boli kurdské ozbrojené skupiny, a treťou islamskí fanatici z Islamského štátu, ktorých sa však za posledný rok podarilo pripraviť o veľkú väčšinu území.

Nie je vôbec jasné, ako na výzvu sýrskej vlády zareagujú sýrski utečenci. Veľká časť z nich totiž utekala práve pred výčinmi al-Asadovej armády, ktorá podľa západných krajín aj nestranných mimovládnych organizácií opakovane používa proti vlastným obyvateľom chemické zbrane, hoci ona sama to popiera. Mnohí sýrski utečenci navyše prišli vo vojne o svoje domovy a nemali by sa už kam nasťahovať.

Viac o téme: VládaTeroristiMigrantiSýriaBaššár Al-Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu