Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Útoky v Sýrii nemajú konca: Izreal vypálil rakety na vojenské letisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Raad Adayleh)

BEJRÚT - Sýrska armáda zostrelila v nedeľu niekoľko rakiet vypálených z Izraela, ktorých cieľom bolo dôležité vojenské letisko označované ako T4 nachádzajúce sa v provincii Homs. Oznámila to sýrska štátna televízia a agentúra SANA.

Podľa nich malo byť na spomínanú základňu vystrelených šesť rakiet. Obe médiá neinformovali o prípadných škodách či obetiach. "Naša vzdušná obrana reagovala na izraelskú agresiu a zachytia niekoľko rakiet namierených na letisko, zasiahla jedno z útočiacich lietadiel a prinútia ostatné opustiť (sýrsky) vzdušný priestor," agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaný armádny zdroj.

Izraelská armáda sa k raketovému útoku podľa agentúry AP nevyjadrila. Na základni T4 sú rozmiestnené aj iránske Revolučné gardy a bojovníci libanonského hnutia Hizballáh, ktorí v občianskej vojne v Sýrii bojujú na strane prezidenta Bašára Asada.

K odpáleniu rakiet došlo v čase, keď sýrske vládne jednotky podporované Ruskom spustili ofenzívu voči povstalcom v provincii Dará, ležiacej neďaleko hraníc s Izraelom. Základňa T4 sa už v minulosti - okrem iného 10. februára a 9. apríla tohto roku - stala terčom útokov, z ktorých nielen Sýria, ale aj Rusko a Irán obvinili Izrael.

Pri aprílovom útoku prišlo o život 14 ľudí vrátane siedmich Iráncov. Izrael uskutočnil v Sýrii v priebehu sýrskej občianskej vojny desiatky leteckých útokov. Ich cieľmi mali byť najmä dodávky zbraní pre Hizballáh, podporujúci sýrske vládne sily.

Viac o téme: LetiskoútokyRaketySýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu