Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vytúžená pevnina: Prvá z odmietnutých lodí s migrantmi zakotvila v Španielsku

(Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

MADRID - Prvá z troch lodí vezúcich 630 migrantov, ktorých predtým odmietli prijať Taliansko a Malta, dorazila v nedeľu v ranných hodinách do španielskeho prístavu Valencia. Informovala o tom agentúra DPA.

Pracovníci Červeného kríža okamžite poskytovali pasažierom pomoc. Medzi migrantmi je 80 žien, z toho je sedem tehotných, 32 detí vo veku od päť do 15 rokov a 61 mladistvých vo veku 15 až 17 rokov, informuje spravodajská stanica Sky News. Ďalšie dve lode z konvoja poskytnuté talianskou vládou, na ktoré premiestnili niektorých migrantov z preplneného Aquariusa, by mali do španielskeho prístavu doraziť v hodinových intervaloch, aby sa predišlo tlačeniciam pri vylodení.

Záchranná loď Aquarius, ktorú majú v prevádzke humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), vylovila migrantov minulý týždeň z vôd Stredozemného mora.

Záchranné plavidlo Aquarius s migrantmi presmerovali do prístavu Valencia po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali zakotviť vo svojich prístavoch. Riešenie nakoniec ponúkol v pondelok nový španielsky premiér Pedro Sánchez. Ten oznámil, že loď sa môže priplaviť do Valencie.

Dorazil aj Aquarius

Do španielskej Valencie už priplávala aj záchranná loď Aquarius - jedna z troch lodí s 629 migrantmi, ktorých osud bol počas uplynulého týždňa predmetom sporu medzi viacerými európskymi krajinami. Po týždňovej strastiplnej ceste v Stredozemnom mori plavidlo, ktoré prevádzkujú organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc, zakotvilo v prístave krátko pred 11:00. Na palube malo 106 migrantov

Viac o téme: LoďUtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu