Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Rázny krok Európy k ukončeniu migračnej krízy: Unikol dokument, ktorý všetko zmení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

BRUSEL - Čakajú nás veľké zmeny! Lídri Európskej únie by sa na svojom summite budúci týždeň mali dohodnúť na zmene spôsobu, ako nakladať s utečencami zachytenými v Stredozemnom mori pri pokuse dostať sa do Európy.

V týchto miestach by sa oddeľovali utečenci uplatňujúci nárok na azyl v únii od ekonomických migrantov. Návrh predpokladá, že títo ľudia zo záchranných lodí vystúpia späť v bezpečnej krajine, kde bude možné rýchlo zistiť, kto má nárok na medzinárodnú ochranu a kto je ekonomickým migrantom. Podľa diplomatov oboznámených s vecou aj agentúry Reuters sa tak migranti budú vracať späť na africké územia.

V dokumente, ktorý je návrhom záverov summitu, je použitý pojem „regionálna vyloďovacia platforma", ktorej koncept má byť vytvorený v úzkej spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).

Postup, ktorý pre migrantov zachytených na mori znamená návrat späť na kontinent, odkiaľ vyplávali, má podľa dokumentu tiež znižovať motiváciu k tomu, aby sa vôbec na nebezpečnú plavbu vydávali.

Nepôjde o detenčné centrá

Diplomati oboznámení s prípravou materiálu pritom zdôrazňujú, že nemá ísť o detenčné centrá, kde by ľudia zostávali dlhú dobu. Už po rýchlom preverení má byť totiž možné určiť, kto na pobyt v únii nárok mať nebude. Vec je ale stále citlivá kvôli tomu, že zatiaľ nie sú ukončené rokovania s bezpečnými africkými krajinami, kam by mali zachytenie migranti priplávať.

Podľa terajšej verzie návrhu by lídri mali zdôrazniť aj potrebu intenzívnejšieho boja s pašerákmi ľudí, ktorí operujú od líbyjských brehov a teda aj ďalšiu pomoc tamojšej pobrežnej stráži. Jasne bude spomenutá únijná podpora úsiliu, ktoré v tomto smere vyvíja Taliansko.

Návrh takisto spomína potrebu posilnenia vonkajších nástrojov, ktoré má EÚ k dispozícii pre zvládanie migračných tlakov. „Európska rada (vrcholná schôdza EÚ) je odhodlaná pokračovať a zosilniť prístup, ktorým bráni opakovaniu nekontrolovaných (migračných) tokov z roku 2015 a ďalej znižuje nelegálnu migráciu na všetkých trasách," stojí v návrhu.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu