Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Našu planétu zamorujú odpadky: Plasty sa našli na mieste, kde by to nikto nečakal

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Všadeprítomné plasty sa už našli aj na tom najopustenejšom mieste na Zemi, v tichomorskej oblasti Point Nemo. Vedci zistili, že vo vodách tam pláva až 26 kusov plastov na meter kubický. Napísal to denník The Times. Najbližšie k Point Nemu má pritom posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), keď práve letí okolo. Najbližšie obývanou oblasťou sú potom Veľkonočné ostrovy, vzdialené 2700 kilometrov.

Vesmírne agentúry toto miesto používajú ako odpadkový kôš pre vyradené družice a kozmické lode. Plastové časti boli už skôr nájdené aj v tých najhlbších oceánskych priekopách, na odľahlých neobývaných ostrovoch aj v polárnych oblastiach. Vo vodách Point Nema odobrali prvé vzorky minulý mesiac dve plavidlá, ktoré sa zúčastnili pretekov Volvo Ocean Race. Analyzované boli v ústave pre morské vedy (GEOMAR) v nemeckom Kieli.

"Sú to prvé dáta z relatívne neprístupnej časti našej modrej planéty, ktorá mohla vedecká komunita analyzovať. Bohužiaľ sa ukazuje, ako ďaleko už mikroplasty prenikli," konštatoval predstaviteľ ústavu Sören Gutekunst.

Najviac mikroplastov objavili plavidlá závodu zatiaľ v Juhočínskom mori východne od Taiwanu, a to 357 častíc na meter kubický. Ako uviedla predstaviteľka Volvo Ocean Race Anne-Cécile Turnerová, tieto informácie sú mimoriadne cenné, pretože pomáhajú vypĺňať veľké medzery v chápaní toho, ako sa plasty po celé roky rozkladajú a šíria oceánskymi prúdmi až na koniec sveta.

"Je to tiež neúprosná pripomienka, že krízu okolo plastov je potrebné okamžite riešiť a že svoju úlohu tu majú vlády, podnikatelia i jednotlivci," dodala.

Aby znížili množstvo odpadu, vyvíjajú britskí výrobcovia plastov nový systém takzvaného semaforu, ktorý pomáha výrobcom aj maloobchodníkom voliť obaly, ktoré sa ľahšie recyklujú. Systém farebného kódovania označuje nerecyklovateľné materiály ako červené a tie, ktoré možno opäť použiť, ako zelené. Zástupcovia odvetvia dúfajú, že sa tak vyhnú novým daniam z plastu.

Viac o téme: PlastyZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu