Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA stiahli veľvyslancov z krajín Strednej Ameriky a Karibiku: Dôvodom je prekvapivo Taiwan

Kapitol
Kapitol

WASHINGTON - Spojené štáty stiahli svojich vyslancov z Dominikánskej republiky, Salvadoru a Panamy. Ide o dôsledok rozhodnutia vlád týchto štátov, ktoré prerušili vzťahy s Taiwanom v prospech diplomatických vzťahov s Čínou.

Agentúra AP dodala, že ministerstvo zahraničných vecí USA stiahlo svojich veľvyslancov zo spomínaných krajín do vlasti, aby diskutovali o spôsoboch, akými Spojené štáty môžu podporovať silné, nezávislé, demokratické inštitúcie a ekonomiky v celej Strednej Amerike a Karibiku. Kým Spojené štáty oficiálne uznávajú len Čínu, zostávajú tesným spojencom Taiwanu a majú veľvyslanectvo v hlavnom meste ostrova Tchaj-pej.

Taiwan, ktorý sa oficiálne volá Čínska republika, má od roku 1949 vlastnú vládu, nikdy oficiálne nevyhlásil nezávislosť a Peking ho naďalej považuje za integrálnu súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu v súčasnosti uznáva iba 22 krajín sveta a Čína ho naďalej považuje za svoju odštiepeneckú provinciu, čo bráni začleneniu tohto ostrovného štátu do OSN a iných významných medzinárodných organizácií. Peking naďalej trvá na znovuzjednotení s Taiwanom a princípe "jednej Číny".

Viac o téme: VeľvyslanciČínaTaiwanSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu