Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Boje v Pásme Gazy sa pritvrdzujú: Nočné nálety Izraela, odvetná akcia za streľbu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

TEL AVIV - Izraelské letectvo podniklo v noci na dnes niekoľko náletov na severe Pásma Gazy. Informoval o tom izraelský denník The Times of Israel s odvolaním sa na vyhlásenie armády. Podľa nej boli útoky vedené na ciele teroristov. Lietadlá údery uskutočnili v reakcii na streľbu, ktorá bola vypálená zrejme z druhej strany hranice a zasiahla domy v izraelskom meste Sderot.

Izrael vracia úder: VIDEO Drsný útok na iránske ciele, strely zničili najmodernejší ruský systém

Podľa armádneho vyhlásenia patrili teroristické ciele radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne a ktoré stojí za terajšími protestmi pri hraniciach s Izraelom. Lietadlá zasiahli okrem iného jednu z vojenských základní hnutia a takisto továreň na zbrane. Strely, ktoré v stredu poškodili domy v juhoizraelskom meste Sderot, nikoho nezranili.

Útočníci podľa zástupcov mesta mierili na prelietajúce armádne lietadlo, avšak strely dopadli na niekoľko budov. "Armáda tento incident považuje za vážny a robí Hamas zodpovedným za všetko, čo sa deje v Pásme Gazy," uvádza sa vo vyhlásení. Jeden zo zasiahnutých domov patrí aj bývalému starostovi Sderotu Elimu Mojalovi.

Protesty v pásme Gazy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas viedli v lete roku 2014 päťdesiatdňovú vojnu, ktorá si vyžiadala životy 73 obyvateľov Izraela, z toho 67 vojakov a šiestich civilistov, a viac ako 2100 Palestínčanov.

Na hranici medzi Pásmom Gazy a Izraelom sa už od konca marca konajú protesty za koniec blokády enklávy a možnosť Palestínčanov vrátiť sa na územie, ktoré bolo predtým domovom ich predkov, ale ktoré sa teraz nachádza v Izraeli.

Protesty v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Khalil Hamra)

Protesty sa väčšinou konali v piatok, tento týždeň sa ale výnimočne odohrali aj v pondelok, okrem iného v súvislosti s otvorením amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. Pondelkové strety protestujúcich s izraelskými vojakmi boli doteraz najhoršie od vojny v roku 2014, o život prišlo takmer 60 Palestínčanov.

Viac o téme: útok IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu