Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izraelská armáda v nasadení: Obrana zneškodnila ďalšie rakety vypálené z Gazy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok popoludní zneškodnila niekoľko ďalších rakiet vypálených z palestínskeho pásma Gazy na juh Izraela. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Haarec.

Ako dodal, sirény varujúce obyvateľstvo pred raketami z Gazy sa popoludní opäť rozozneli v mestách a obciach Sderot, Hof Aškelon, Šaar Hanegev a Eškol na juhu Izraela. Izraelská armáda aktivovala protiraketový systém Železná kupola, ktorý mnohé zo striel vypálených z pásma Gazy úspešne zneškodnil. Časti jednej z rakiet dopadli na dvor školy v Sderote, nebol však pritom nikto zranený.

Izraelská armáda v nasadení:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Palestínski militanti z pásma Gazy už v utorok ráno vypálili na južný Izrael 27 mínometných striel. Izraelské letectvo reagovalo sériou odvetných náletov, ktorých cieľom bola okrem iného infraštruktúra skupiny Islamský džihád v meste Gaza, ako aj ďalšie terče v lokalitách Chán Júnis, Dajr al-Balah a al-Nasirat. Medzi zničenými objektmi je aj tunel, ktorý podľa izraelskej armády zasahoval 700 metrov do izraelského vnútrozemia.

Mínometné granáty vypálené militantmi zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola. Útok si preto na izraelskej strane nevyžiadal nijaké zranenia. Podľa agentúry AP išlo zrejme o najväčší jednotlivý mínometný útok z Gazy od vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v roku 2014.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už po prvom útoku z Gazy avizoval, že izraelská armáda bude reagovať "s veľkou silou", a vyhlásil, hnutie Hamas je zodpovedné za to, aby takýmto útokom z Gazy zabránilo.

Denník Haarec s odvolaním sa na nemenovaný palestínsky zdroj dodal, že v snahe predísť tomu, aby súčasná napätá situácia prerástla do rozsiahlejšieho ozbrojeného konfliktu, sú predstavitelia Egypta v kontakte s vedením hnutí Hamas a Islamský džihád, ako aj s Izraelom. Zdroj spresnil, že ak reakcia Izraela v Gaze nebude mať za následok obete na životoch, všetky strany zainteresované v konflikte budú konať zdržanlivo.

Palestínčania sa pokúsili prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy

 

Približne 20-členná skupina palestínskych demonštrantov z pásma Gazy sa v utorok pokúsila prelomiť námornú blokádu Izraela. Tento pokus však zmarila izraelská armáda, priblížila agentúra DPA. Palestínska loď mala podľa informácií izraelského rozhlasu vyplávať okolo 11.00 h miestneho času z juhu pásma Gazy a pokúsiť sa prelomiť blokádu uvalenú na palestínske územie v roku 2006, keď sa tam vlády ujalo islamistické hnutie Hamas.

Izrael odvtedy nepovoľuje palestínskym lodiam vzdialiť sa z vymedzenej oblasti, kde majú rybári povolené loviť. Organizátori pokusu o prelomenie námornej blokády priblížili, že proti ich protestu zasiahli štyri izraelské vojenské lode približne deväť kilometrov od pobrežia.

Palestínski demonštranti chceli podľa organizátorov týmto protestom svetu ukázať, že chcú "žiť slobodne, v mieri a mať základné práva". Utorkovú akciu organizoval výbor Pochod návratu, ktorý je za demonštráciami pozdĺž hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom, kde v uplynulých týždňoch došlo k násilnostiam s desiatkami obetí na životoch z radov Palestínčanov. Hnutie Hamas uviedlo, že väčšina obetí boli jeho členovia. Izrael tvrdí, že Hamas protestmi len zastiera pokusy preniknúť cez hranicu do Izraela a pokúsiť sa o útoky na tamojšie obyvateľstvo.

Viac o téme: RaketyIzraelPásmo Gaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu