Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Izraelský generálmajor: Sme prví, ktorí použili v boji stíhačky F-35

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn))

TEL AVIV- Izrael je prvou krajinou, ktorá využila v boji stíhacie lietadlá F-35, vyhlásil v utorok veliteľ izraelských vzdušných síl generálmajor Amikam Norkin.

Vyjadril sa tak na konferencii za účasti ďalších šéfov vzdušných síl, ktorí navštívili Izrael. Izrael nasadil stroje F-35 "na dvoch rozličných frontoch", uviedol Norkin bez ďalších podrobností. Stíhačky F-35 sú vybavené technológiou stealth, ktorá sťažuje zachytenie lietadla radarom. Agentúra DPA pripomína, že tieto stroje, z ktorých jeden stojí 100 miliónov dolárov, sú najdrahším zbraňovým systémom Washingtonu. Izrael dostal v decembri 2016 dve z plánovanej dodávky 50 lietadiel.

Izrael dominuje vo vzdušnom priestore regiónu a priznal uskutočnenie desiatok leteckých úderov v Sýrii proti iránskym silám a prevozom zbraní smerujúcich libanonskej militantnej skupine Hizballáh. Podľa spoločnosti Lockheed Martin, hlavného dodávateľa týchto stíhačiek, je v lietadlách zabudovaná modernizovaná technológia stealth a môžu byť využité na misie, ktoré predtým vykonávali špecializované stroje.

Viac o téme: StíhačkyIzraelF-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu