Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Srbský prezident sa pýtal Putina, čo má robiť s Kosovom: Rozhodlo sa aj o diplomatoch

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA/AP Photo/Amel Emric)

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič v stredu telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a okrem iného sa ho pýtal na radu, ako postupovať ďalej v otázke Kosova.

Informoval o tom Vučičov úrad, podľa ktorého prezident oboznámil Putina s "brutálnym útokom" na srbského predstaviteľa v Kosove, čím myslel pondelňajšie zatknutie y vahostenie hlavného srbského vyjednávača v rokovaniach s Kosovom Marka Ďuriča kosovskými orgánmi.

Telefonát potvrdil aj Kremeľ, podľa ktorého Putin zatknutie Ďuriča "rezolútne odsúdil" a vyjadril presvedčenie, že kosovskí predstavitelia týmto krokom porušili rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Srbská ani ruská strana neuvádza, či Putin nakoniec poskytol Vučičovi nejakú konkrétnu radu, ako má ďalej v otázke Kosova postupovať.

V severokosovskej Mitrovici v pondelok kosovskí policajti nakrátko zatkli hlavného srbského vyjednávača v rokovaniach s Kosovom Marka Ďuriča a vzápätí ho vyhostili z krajiny. Ďurič bol jedným zo štyroch srbských predstaviteľov, ktorí v pondelok plánovali navštíviť severné Kosovo, kosovské úrady im však oznámili, že ich do krajiny nevpustia.

Kosovskí Srbi v utorok v reakcii na pondelňajšie udalosti nákladnými autami zablokovali kľúčovú cestu vedúcu z kosovskej metropoly Priština na prevažne Srbmi obývaný sever krajiny. V Belehrade sa v tejto veci stretli aj politickí predstavitelia kosovských Srbov s prezidentom Vučičom a oznámili mu, že prestávajú podporovať kosovskú vládu, ktorej boli doteraz súčasťou.

Srbsko nevyhostí ruských diplomatov

Srbsko sa neplánuje pripojiť ku krajinám v regióne, ktoré sa rozhodli vyhostiť ruských diplomatov v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna a jeho dcéru v Británii. V stredajšom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to povedal srbský prezident Aleksandar Vučič.

"Prezident Vučič prezidentovi Putinovi povedal, že Srbsko sa nezúčastní na žiadnych opatreniach proti Ruskej federácii a nevypovie ruských diplomatov na rozdiel od takmer všetkých ostatných krajín v regióne," citovala Vučiča agentúra TASS.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným centrom v meste Salisbury. Ich stav je stále kritický. Rusko akúkoľvek účasť na útoku odmieta a odvetné kroky krajín, ktoré pristúpili k vyhosteniu jeho diplomatov, pokladá za unáhlené a zbytočné.

Proti uznaniu nezávislosti Kosova sa v prieskume vyslovilo 81 percent Srbov

Viac ako štyri pätiny Srbov (81 percent) odmietajú uznať nezávislosť Kosova, a to aj v prípade, že by išlo o podmienku členstva krajiny v Európskej únii. Opačný názor zastáva 11 percent respondentov prieskumu verejnej mienky agentúry Ninamedia, ktorého výsledky zverejnili v stredu v Belehrade.

Podľa rovnakého prieskumu je 45 percent oslovených Srbov presvedčených, že o Kosovo, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, ich krajina ešte neprišla, 42 percent však vidí tento proces ako nezvratný. Necelá tretina respondentov (30 percent) by akceptovala rozdelenie Kosova medzi Srbsko a Albánsko, viac ako polovica (56 percent) by bola však proti takémuto riešeniu. Až 55 percent oslovených Srbov sa domnieva, že ani súčasná srbská vláda, ani žiadna vláda krajiny v  budúcnosti nezávislosť Kosova neuzná.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1203 respondentov v dňoch 16.-20. marca, teda ešte pred najnovšou eskaláciou napätia v srbsko-kosovských vzťahoch. Európska komisia naznačila Srbsku začiatkom februára, že by sa členom Únie mohlo stať v roku 2025, pričom jedným z predpokladov je normalizácia vzťahov s Prištinou, respektíve uzavretie právne záväznej dohody oboch strán.

Viac o téme: Vladimir PutinAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu