Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schválenie dohody o hranici Kosova s Čiernou Horou bolo zákonné, tvrdí ústavný súd

Kosovskí poslanci odchádzajú po tom, čo opoziční poslanci hodili kanistre so slzotvorným plynom počas zasadnutia parlamentu 21. marca 2018 v Prištine.
Kosovskí poslanci odchádzajú po tom, čo opoziční poslanci hodili kanistre so slzotvorným plynom počas zasadnutia parlamentu 21. marca 2018 v Prištine. (Zdroj: TASR/AP)

PRIŠTINA - Kosovský ústavný súd v pondelok rozhodol, že schválenie dohody o vytýčení hranice s Čiernou Horou prebehlo v kosovskom parlamente zákonne.

Súd vydal verdikt na žiadosť opozičných zákonodarcov, ktorí požadovali anulovanie marcového hlasovania v kosovskom zákonodarnom zhromaždení. Ako dôvod uvádzali, že bolo protiústavné. Opoziční zákonodarcovia počas rozpráv v parlamente o dohode opakovane použili slzotvorný plyn, aby zabránili hlasovaniu. Avšak dohoda si nakoniec získala minimálnu požadovanú, teda dvojtretinovú podporu a 21. marca bola ratifikovaná.

Opozícia v Kosove tvrdila, že krajina príde na základe dohody o územie. Toto tvrdenie poprela vláda aj medzinárodní odborníci. Čierna Hora schválila dohodu o stanovení hranice s Kosovom už skôr.

Dohoda o stanovení hranice je pre občanov Kosova hlavnou podmienkou, aby dosiahli liberalizáciu vízového režimu zo strany Európskej únie. Bez tejto dohody by občania Kosova nemohli voľne cestovať v bezvízovej zóne EÚ, známej ako schengenský priestor (Schengen).

Viac o téme: Hraniceústavný súdKosovoČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu