Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšia odveta: Ruské MZV odporučí Kremľu zatvoriť konzulát USA v Petrohrade

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA- Ruské ministerstvo zahraničných vecí navrhne Kremľu, aby v reakcii na uzatvorenie ruského konzulátu v americkom meste Seattle zatvoril americký konzulát v Petrohrade. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruského rezortu diplomacie o tom vo štvrtok informoval ruský denník Izvestija.

Podľa tohto zdroja ministerstvo pošle návrh prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bude mať v celej veci posledné slovo. Zatvorenie ruského konzulátu v Seattli nariadili Spojené štáty v pondelok. Išlo o reakciu na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. 

Predstavitelia administratívy Donalda Trumpa taktiež oznámili, že Spojené štáty vyhostia 60 ruských diplomatov. Ako spresnili, medzi týmito Rusmi je 12 špiónov, o ktorých sa americké bezpečnostné úrady domnievajú, že pracujú pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v juhoanglickom meste Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave. Rusko účasť na prípade odmieta a z útoku podozrieva britské tajné služby, ktoré ho mali podľa vyjadrenia Kremľa vykonať so zámerom rozpútať protiruskú hystériu.

Viac o téme: RuskoPetrohradKremeľAmerický konzulát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu