Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Taliban a al-Káidu rozhnevalo Trumpovo rozhodnutie: Zverejnili výzvu, ktorá vyvoláva hrôzu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Islamistická ozbrojená skupina al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) vo štvrtok odsúdila rozhodnutie USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Podobné stanovisko zaujalo aj fundamentalistické hnutie Taliban. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa AQAP rozhodnutie USA, ktoré v stredu oznámil prezident Donald Trump, je výsledkom "krokov k normalizácii vzťahov medzi niektorými štátmi Perzského zálivu a Izraelom". Ide súčasne o jasnú výzvu moslimskému svetu, ktorý vníma palestínsku otázku ako hlavný problém. AQAP avizuje podporu ľudu v Palestíne, a to všetkými dostupnými prostriedkami. 

AQAP sa vo svojom vyhlásení obrátila aj na islamistických militantov, ktorých vyzvala, aby "zomkli svoje rady", boli pripravení podporiť Palestínčanov a naliehali na moslimov, aby poskytli pomoc v podobe peňazí i zbraní.   

AQAP ďalej varuje, že ak v tejto situácii moslimovia nebudú konať, ich najposvätnejšie miesta - vrátane tých v Mekke - "budú predané a potom sa nenájde nik, kto by ich bránil".

AQAP vznikla v roku 2009 zlúčením saudskoarabských a jemenských odnoží al-Káidy a Spojenými štátmi je označovaná za jednu z najnebezpečnejších skupín siete založenej Usámom bin Ládinom.

Agentúra AP dodala, že Spojené štáty opakovane podnikajú útoky dronmi na radových príslušníkov, ale aj veliteľov AQAP, ktorá má svoju baštu v odľahlých oblastiach na juhu Jemenu.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu