Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krvavé strety v Izraeli: Lietadlá zaútočili na Gazu, Palestínčania vypálili dve rakety

V uliciach protestovali Palestínčania.
V uliciach protestovali Palestínčania. (Zdroj: SITA/AP)

TEL AVIV - Izraelské vojenské lietadlá zaútočili v piatok na ciele militantnej organizácie Hamasu v pásme Gazy po tom, čo ozbrojenci odtiaľ vypálili dve rakety smerom na izraelské územie. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa izraelských vojenských zdrojov žiadna z rakiet nezasiahla územie Izraela, obe dopadli ešte do pásma Gazy.  

Izraelská armáda neskôr, po vykonaní odvetných náletov, informovala o rakete odpálenej z pásma Gazy, ktorá zasiahla mesto Sderot na juhu Izraela. Hovorkyňa izraelskej armády k tomuto incidentu bližšie informácie neposkytla. Nikto neutrpel zranenia. Podľa izraelských novín Haarec raketa poškodila autá.

Varovné sirény v Izraeli sa spustili v deň, keď Palestínčania svojimi zhromaždeniami a demonštráciami v pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu protestovali proti stredajšiemu vyhláseniu prezidenta USA Donalda Trumpa, v ktorom uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a avizoval sťahovanie veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Svätého mesta.

Zrážky si vyžiadali 760 zranených

V Jeruzaleme, pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu eskalovali v piatok násilné zrážky medzi palestínskymi demonštrantami a izraelskými bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť a 760 zranených. Demonštrácie proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho rozhodnutiu uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, prebehli nielen na územiach obývaných Palestínčanmi, ale aj v ďalších krajinách regiónu, informovala agentúra AP.  

Najmenej 760 ľudí utrpelo zranenia, z ktorých približne 261 bolo postrelených, prevažne gumovými projektilmi, uviedol to palestínsky Červený polmesiac.

V pásme Gazy pri hraniciach s Izraelom izraelskí vojaci zastrelili 30-ročného palestínskeho muža a desiatky ďalších zranili, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Išlo o prvé úmrtie od stredy, keď na palestínskych územiach vypukli v dôsledku Trumpovho rozhodnutia násilné potýčky medzi demonštrantami a políciou. 

V blízkosti Starého mesta v Jeruzaleme izraelské bezpečnostné zložky v piatok opakovane zmarili pokusy Palestínčanov protestovať proti Trumpovi. 

Stovky protestujúcich Palestínčanov sa po piatkových modlitbách dostali do stretov s izraelskými bezpečnostnými silami aj v predjordánskych mestách Hebron, Betlehem a Ramalláh.

Demonštranti pálili pneumatiky, hádzali kamene na izraelských policajtov, ktorí odpovedali slzotvorným plynom, gumenými projektilmi a podľa palestínskych zdrojov aj ostrou streľbou. Viacero ľudí bolo zatknutých.

Protestné manifestácie organizovali v piatok zo solidarity k Palestínčanom aj viaceré moslimské krajiny vrátane Egypta, Iránu, Jordánska či Pakistanu.

Viac o téme: IzraelPalestínaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu