Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA začali uplatňovať Trumpov protiimigračný dekrét: Obmedzia cudzincov z moslimských krajín

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že od piatku začalo plne uplatňovať dekrét prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje občanom šiestich prevažne moslimských krajín vstup do USA. Stalo sa tak po pondelkovom odblokovaní dekrétu Najvyšším súdom Spojených štátov, informovala agentúra Reuters.

Od piatku teda majú výrazne obmedzený vstup do USA občania Čadu, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska a Sýrie. Výnimku majú len tí, ktorí majú v Spojených štátoch príbuzných alebo majú väzby na americké spoločnosti a univerzity.

Americký rezort diplomacie v piatok zdôraznil, že nemá v úmysle tieto reštrikcie uplatňovať trvale. Ich zrušenie bude možné v prípade, ak uvedené krajiny budú "spolupracovať s americkou vládou pri zaisťovaní bezpečnosti Američanov". 

Najvyšší súd vyhovel žiadosti Trumpovej administratívy o pozastavenie platnosti rozhodnutí súdov nižšieho stupňa, ktoré už tretiu verziu prezidentovho protiimigračného dekrétu zablokovali. Na nižších súdoch pritom stále prebiehajú vo veci odvolacie konania. 

Trumpov dekrét sa vzťahuje aj na občanov Severnej Kórey a niektorých venezuelských vládnych predstaviteľov, avšak tieto jeho ustanovenia však kontroverzie nevyvolali. Sporné boli len zákazy týkajúce sa moslimských krajín, keďže vyvolávali podozrenia z diskriminácie na základe náboženského presvedčenia.

Tretia verzia cestovného zákazu mala pôvodne vstúpiť do platnosti už v októbri, čo však znemožnili rozhodnutia súdov. Dva predchádzajúce prezidentské dekréty, ktoré Trump podpísal v januári a marci, zablokovali federálne súdy. 

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu