Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécka polícia zadržala osobu podozrivú z útoku na expremiéra Papadimosa

Lukas Papadimos
Lukas Papadimos

ATÉNY - Grécka polícia zadržala v sobotu ráno osobu podozrivú zo spáchania májového bombového útoku na bývalého gréckeho premiéra Lukasa Papadimosa. Informovala o tom agentúra AP.

K výbuchu došlo 25. mája vo chvíli, keď Papadimos vo svojom aute otvoril listovú zásielku. Papadimos pri pravdepodobnom atentáte utrpel vážne zranenia trupu i stehna a viac ako mesiac strávil v nemocnici. Pri explózii sa ľahko zranili aj ďalšie dve osoby, ktoré s ním boli v aute.

Papadimos (70) bol za premiéra vymenovaný v novembri 2011 a v tejto funkcii bol do mája 2012. Pôsobil aj ako zástupca guvernéra Európskej centrálnej banky. Zadržaný ma podľa polície 29 rokov a mohol by byť zapletený tiež do marcových zásielok - balíkovej bomby na nemecké ministerstvo financií a listovej bomby na pobočku Medzinárodného menového fondu (MMF) v Paríži, pri ktorej menšom výbuchu sa zranila jedna osoba.

K zodpovednosti za marcové zaslanie balíkovej bomby na nemecké ministerstvo financií sa po incidente prihlásila grécka ľavicová extrémistická organizácia Sprisahanie buniek ohňa. Aj listová bomba bola do MMF v Paríži podľa gréckej vlády odoslaná z Grécka, pričom ju tam zrejme zaslalo nejaké ultraľavicové zoskupenie. 

Viac o téme: Expremiérútok GréckoAtényLukas Papadimos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu